Европейската централна банка отново ще обсъди дали да удължи аварийното финансиране за гръцките банки на заседание тази седмица, заяви за АФП източник, запознат с мнението на ЕЦБ по въпроса.

Управителният съвет на ЕЦБ вероятно ще обсъди въпроса на телеконференция в четвъртък, съобщи БГНЕС.

"Те ще обсъдят възможното удължаване на аварийната помощ за ликвидността. Това трябва да се случи в четвъртък", заяви източникът. Говорителят на ЕЦБ отказа коментар.

Гръцките банки разчитат на ЕЦБ за финансиране, но централната банка на еврозоната вече не приема гръцките суверенни облигации като допълнителна гаранция за заемите. Преди ги приемаше при специален механизъм за отказ от претенции, но го отмени, докато новия гръцки премиер Алексис Ципрас постигне нова сделка за дълга с кредиторите си.

Без отказа от претенции, гръцките банки зависят само от аварийната помощ за ликвидността, която е по-скъпа от обичайните операции по рефинансиране. На заседание в Никозия миналата седмица ръководният съвет реши да вдигне тавана на аварийната помощ за ликвидността с 500 млн. евро до 68.8 млрд. евро.

Имайки предвид променящата се ситуация в Гърция, ЕЦБ реши внимателно да наблюдава внимателно ситуацията с ликвидността в страната и вероятно ще заседава всяка седмица, информира източникът.