Без държавна подкрепа губим сезон 2015. Това алармираха представители на туристическия бранш на кръгла маса във Варна за проблемите и предизвикателствата преди предстоящия летен сезон.

На организирания от шефа на БХРА Благой Рагин форум присъстваха вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, зам.-министърът на туризма Надя Маринова, зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, съобщи вестник "Стандарт".

Според родните туроператори България ще загуби в ожесточената ценова война с конкурентни дестинации като Турция, Египет, Гърция, Тунис. "Браншът сърба попарата на политиците, имаме черзвичайна обстановка, която не се е случвала от 80-те години насам, трябва да усетим държавата", каза Ивелина Грозева от Съвета на директорите на "Албена "АД.

Според нея подкрепата е да се накара ЕС да направи компенсации за България заради наложените санкции спрямо Русия и руския пазар.

Туристическият бранш настоява за намаляване на концесионните такси за курортните плажове, за бързи визи в Русия и Беларус, за ваучери за българи, които почиват в нашите курорти. Още преди борсите в Москва прогнозите са, че ще има спад от 50% на най-големия пазар за нас.

Трябва да сменим тона и да не плашим със санкции 125 млн. братушки, а държавниците да отидат на крака и да се разберат на най-високо ниво, настояват хотелиерите. Въпреки че през март започна някакво раздвижване, руският пазар ще е ласт минит, посочиха те.

След най-голямата туристическа борса в Берлин става ясно, че записванията за лято 2015 вече са 60 на сто. Според тях мерките за спасяване на сезона се вземат само от хотелите, които се лишават от маржовете и вече са смъкнали цените с 40%, но комплексните пакети, продадени преди Нова година, вече от месец насам са най-високите, в сравнение с Турция и Гърция, посочиха представители на големите туроператори на немския пазар.

Оскъпяването на пакетите у нас идва от високите концесионни такси, транспорт, паркинг. Едно семейство плаща по 20 евро на ден за чадър и шезлонг, сянката на плажа излиза по скъпа от нощувка със закуска, посочи Гешо Любенов от фирма "Турал". Държавата да намали концесионната такса за отдадените вече плажове на големите курорти, поискаха от бранша.

Калфин ги скастри, не сме в соца

300 хиляди руснаци, които вече имат имоти у нас, са загубени за туристическия бранш, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него почивката на руснаците е станала два пъти по-скъпа след драстичния спад на рублата.

"Искате субсидия за туристите от България, искате субсидия за полетите и за концесиите... и то какво стана - социализъмът дойде. Другият път си извикайте министъра на финансите и му поискайте 1 млрд. и готово", скастри бранша Калфин.

Учат 72 общинари как да посрещат граждани

72 общинари от Банкя се обучават как да посрещат и обслужват граждани. Те ще преминат специален курс по европрограма как да диагностицират проблемите на хората и как да дават ефективни решения на проблемите им.

"Акцентът все пак е в ландшафтната архитектура, в графичния и парков дизайн като продължение на усилията ни да съградим привлекателен градски център, който заедно с природните дадености на Банкя да привлича все повече туристи", заяви за "Стандарт" ръководителят на проекта и зам.-кмет на града Пламен Симеонов.

След успешното му изпълнение той ще бъде продължен с още 1 година, заяви кметът Рангел Марков. Чиновниците се обучават по 7 избрани от тях теми.

Проектът е с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет" и съфинансиране от Европейския социален фонд "Инвестиции в хората".

Туристи по пътя на римляните в Черноморието

Нови туристически маршрути по пътя на римляните в Черноморието и тяхното културно наследство чертаят историци, археолози и учени от 6 държави. България, Молдова, Грузия, Турция, Гърция и Румъния обменят ценности на общото културно-историческо наследство, оставени от римляните в техните държави по международния проект "Черно море - единство и еднообразие през римската Античност", финансиран с европейски средства.

По обясними причини Украйна е отпаднала преди година от мегапроекта. В Археологическия музей във Варна, който е единствената институция - участник от българска страна, беше наредена пътуващата изложба "Римското изкуство и цивилизация - общият език на Античността" с общо 93 постера, които представят всяка една страна.

България показва Римските терми в Одесос, град Марцианополис, римската колония Деултум (днешния Средец), куполната гробница край Анхиало от времето на император Траян, Акве Калиде в Бургас от I хилядолетие пр.Хр. със светилището на трите нимфи. Туроператори вече питат за новите маршрути и дават заявки за пакети.

Варненски деца по стъпките на рицарите

Ще възстановим мъжеството, благородството и всички неувяхващи добродетели на рицарството. Това е целта на националния конкурс "Рицарят в мен", каза Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим ген.-майор Румен Ралчев пред препълнената зала с деца и учители в Арт студио на Радио Варна. От стените му грееха рисунките на младите творци, които бяха класирани на регионално ниво.

40 рисунки от морето ще отидат на националната изложба в София, която ще бъде открита в навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост. Тя ще покаже 300 от най-добрите творби на децата до 15 г. в цялата страна. Първите 20 ще отидат в Брюксел и в сърцето на Европа ще покажат колко талантливи и хубави деца има България, каза Ралчев.

Първите 10 пък ще получат от Ордена едногодишни стипендии, за да се усъвършенстват - с часове при големи художници, с необходимия набор от четки и бои. Конкурсът става ежегоден, за да се прояви талантът, фантазията и трудът на българските деца.