Една от малкото добри новини за лидерите на Гърция е, че Европейският механизъм за стабилност потвърди, че ще отпусне на страната помощ за над 500 млн. евро.

След седмица, през която Еврогрупата на финансовите министри и Европейската централна банка тормозеха Атина, помощта от 555 млн. евро ще даде на новото й радикално правителство малко почивка от кредиторите.

Първоначално Европейският механизъм за стабилност нямал желание да се раздели със сумата. Но тъй като Гърция трябва да намери 8 млрд. евро през март, за да покрие дълговете си, като 1.5 млрд. от тях са за МВФ, облекчението, което тази сума дава на коалицията против икономиите, е относително.

При растящото напрежение премиерът Алексис Ципрас отново повдигна въпроса за гръцките претенции за неизплатените от Германия репарации за разрушенията, които тя причини на страната по време на Втората световна война. Атина твърди, че Берлин й дължи 162 млрд. евро, което е почти половината от общия държавен дълг на Гърция.

"Правителството ми избира пътя на преговорите. Това е нашият дълг към историята, към хората, които се сражаваха и към жертвите, които дадоха живота си, за да победят нацизма", заяви Ципрас, цитиран от БГНЕС.

"Тъй като ние изпълняваме задълженията си, другите страни трябва да направят същото", допълни той, отправяйки намек към Берлин.

По време на Втората световна война Третият райх принудил Гръцката централна банка да му отпусне заем от 476 млн. райхсмарки, който никога не бил погасен. Долната камара на германския парламент изчислява стойността на заема на 7.7 млрд. евро.