Италианският касационен съд - най-висшата съдебна инстанция - потвърди невиновността на бившия министър-председател Силвио Берлускони, обвинен в процеса "Рубигейт" за злоупотреба с власт и плащане за секс с малолетна, предаде Франс прес, като се позова на италианската агенция АДЖИ.

Медийният магнат бе осъден на първа инстанция на седем години затвор, но след това апелативен съд го оправда по всички обвинения в този процес през юли 2014 г.

Решението на Касационния съд, който отхвърли искането на прокурорите да бъде отменено оправдателното решение и процесът да започне отново, е окончателно. То обаче не слага край на другите съдебни премеждия на бившия премиер, припомня АФП.

Срещу него се води дело за корумпиране на сенатор. Берлускони е обвинен, че е платил три милиона евро на сенатор, за да напусне лявата коалиция, което през 2008 г. доведе до падането на правителството на Романо Проди, припомня БТА.

Дебне го и друг процес, кръстен от медиите "Руби-тер". В тази афера Берлускони и двама от адвокатите му са заподозрени, че са платили на млади жени, които са свидетелствали по "Рубигейт", да дадат благоприятни за бившия премиер свидетелства.

Трикратният премиер на Италия в неделя завърши полагането си на общественополезен труд по отделна присъда за данъчна измама. Той обаче не може да заема държавни длъжности до 2019 г. и се затруднява с поддържането на дисциплината в партията си "Форца Италия", отбелязва ДПА.