Повечето от най-богатите хора в света се трудят здраво, за да си изкарват прехраната. Всъщност, две трети от 1 826-те милиардери в тазгодишната класация на Forbes са натрупали състоянието си сами.

И докато много от тези предприемачи са имали известни предимства, като семеен бизнес, обучение в реномиран университет или финансиране, други са успели, въпреки че шансът съвсем не е бил на тяхна страна.

Мохед Алтрад е типичен пример за това. Алтрад е преживял тормоза на баща си, смъртта на майка си, когато е бил на 4 г. и това, че баба му му е забранила да ходи на училище. Алтрад е бил сираче бедуин, преживяващо само с едно ядене на ден, когато се мести във Франция преди близо пет десетилетия.

Днес той е начело на един от водещите производители на скелета в света и циментови миксери с приходи от над 1 млрд. долара. “Знаех, че съм осъден и че единственият ми шанс бе да уча,” споделя Алтрад пред Forbes.

По цял свят има милиардери, които са се отказали от част от детството си и са започнали да работят от необходимост. Най-богатият азиатец Ли Ка-шин, например, е бил принуден да напусне училище на 12-годишна възраст, за да помага на семейството си, след като баща му умира от туберкулоза.

В Италия основателят на Luxottica Леонардо дел Векио е изпратен в сиропиталище, когато е на 7 г., тъй като майка му, която остава вдовица, не може да го издържа. След това той започва работа в завод за стъкла за очила на 14 г. Днес компанията му произвежда стъкла за очила като Sunglass Hut, LensCrafters, Ray-Ban и Oakley.

В САЩ няколко милиардери показват, че американската мечта може да се превърне в реалност почти за всеки, независимо дали си имигрант, живееш на помощи, нямаш дом или си ветеран от войната.

Вижте 10 милиардери, които успяват, въпреки че шансът изобщо не е бил на тяхна страна:

Хонконг
Ли Ка-шин
Състояние: 33.3 млрд. долара

Най-богатият човек в Азия напуска училище на 12-годишна възраст и започва работа в завод за каишки за часовници, за да помага на семейството си. Ли поставя началото на своята бизнес империя с продажбата на пластмасови играчки и други артикули в Хонконг през 1950 г., а по-късно произвежда изкуствени цветя.

Днес той развива бизнес в сферите на търговията на дребно, недвижимите имоти, пристанищата и технологиите, като в неговите компании работят 270 000 души в 52 страни.

Вижте още: Вижте кои са най-богатите милиардери във всяка държава

Италия
Леонардо дел Велкио
Състояние: 20.4 млрд. долара

Когато дел Векио е на 7 г., майка му го изпраща в сиропиталище в Милано, защото не може да си позволи да се грижи за него. На 14 г. той започва работа в завод за стъкла за очила.

Единадесет години по-късно той основава Luxottica. Сега компанията произвежда стъкла за луксозни марки очила по цял свят, като сред тях са Burberry, Bulgari, Chanel, Coach, DKNY, Dolce & Gabbana, Armani, Prada, Ralph Lauren, Tiffany и Versace.

САЩ
Ян Куум
Състояние: 6.6 млрд. долара

Съоснователят на WhatsApp емигрира от Украйна на 16 г. заедно с майка си и отначало работи като чистач, за да подпомага семейния бюджет. Двамата живеели на социални помощи, когато тя била диагностицирана с рак.

Куум успява да завърши университет, докато работи в Yahoo. През 2009 г. той основава приложението WhatsApp, което бе купено от Facebook за 19 млрд. долара през 2014 г.

Русия
Роман Абрамович
Състояние: 9.1 млрд. долара

На 4-годишна възраст Абрамович остава кръгъл сирак и е отгледан от роднини. След като напуска университета, преди да е завършил, той служи в армията, а след това продава пластмасови играчки от апартамента си.

В началото на 90-те години Абрамович прави редица сделки с износ на петрол, а през 1995 г., заедно с Борис Березовски, поема контрол над петролния гигант Sibneft срещу една малка част от пазарната стойност на компанията.

Индия
Мики Джагтиани
Състояние: 5.2 млрд. долара

Джагтиани не завършва счетоводното си образование, за да чисти хотелски стаи и да кара такси в Лондон, преди да се премести във Великобритания, за да помага на семейството си, което имало магазин за бебешки продукти. Изведнъж му се налага да поеме семейния бизнес, след като брат му, баща му и майка му умират в рамките на година.

Днес неговата компания Landmark Group генерира 5 млрд. долара приходи годишно от над 1 900 магазина в Близкия изток, Африка и Индия.

САЩ
Дейвид Мърдок
Състояние: 3.1 млрд. долара

Страдащият от дислексия Мърдок напуска училище в девети клас, за да започне работа на бензиностанция, преди да отиде в армията през 1943 г. Когато се връща от Втората световна война, той взема назаем 1 800 долара, за да отвори закусвалня.

Впоследствие Мърдок става председател на Dole Food – най-голямата компания за производство на плодове и зеленчуци в света днес.

Великобритания
Христос Лазари
Състояние: 2.1 млрд. долара

Лондонският имотен инвеститор се мести във Великобритания от малко селце в Кипър на 16 г. с 20 паунда в джоба. В Лондон той мие чинии и работи като сервитьор, спестявайки достатъчно пари, за да се запише на курс по моден дизайн и да създаде марката Drendie Girl.

През 1978 г. той започва да инвестира в имоти. Днес неговата компания Lazari Investments притежава над 232 000 кв. м имоти в Лондон, предимно офиси, които се отдават под наем.

Вижте още: Най-богатите хора в света под 40 г.

САЩ
Шелдън Аделсън
Състояние: 31.4 млрд. долара

Аделсън, който е син на таксиметров шофьор, израства, спейки на пода в квартирата на семейството му в Бостън. Той купува първата си вестникарска будка с 200 долара заем от вуйчо си, когато е на 12 г.

След това успява да натрупа състояние от най-различни бизнес начинания, като вендинг машини, продажба на печатна реклама, подпомагане на листването на малки компании на борсата, строителство и организиране на търговски изложения. В момента той управлява най-голямата компания за казина в света Las Vegas Sands.

САЩ
Джон Пол ДеДжория
Състояние: 2.8 млрд. долара

За известно време през 80-те години на миналия век ДеДжория спи в колата си в Лос Анджелис. Бившият военен продава шампоан от врата на врата и успява да превърне 700 долара спестявания в гиганта в сферата на продуктите за коса John Paul Mitchell Systems, която основава заедно с Пол Мичел.

Днес неговата империя се простира от шампоани до текила (Patrón Spirits), а отскоро и мобилният оператор ROK mobile.

САЩ
Опра Уинфри
Състояние: 3 млрд. долара

Медийната кралица Уинфри е родена, когато майка й е била още тийнейджърка и е отгледана от баба си във ферма в Мисисипи. Тя става телевизионен водещ в Нешвил, Балтимор, преди да се присъедини към телевизия в Чикаго и да превърне треторазрядно сутрешно предаване в най-гледаното токшоу в САЩ.

Днес развлекателната империя на Уинфри се простира от телевизията през Холивуд до издателския бизнес.