Учителите са най-добрите инвеститори, според изследване на Openfolio, направено сред 20 000 инвеститори, публично оповестили своите инвестиции.

За годината до края на февруари инвеститорите в групата на учителите са реализирали среден доход от 10.2% спрямо средната възвръщаемост от 7.6% за хората от всички професии.

Виж още: Няколко причини защо средният инвеститор не струва

За сравнение, хората от технологичния сектор са реализирали среден доход от 8.3%, а от финансовия сектор – 6.9%. С най-ниска доходност са се отличили заетите в щатската държавна администрация, с доходност от едва 3.4%.

Кое прави учителите добри инвеститори?

Те са много по-търпеливи от останалите инвеститори. Броят на сделките им е средно 6.1 на година спрямо 9.1 за средния инвеститор. Това до голяма степен не е изненада. Много изследователи стигат до извода, че пасивното инвестиране носи по-добри резултати от активното.

На второ място, учителите са много по-склонни да инвестират във взаимен фонд, отколкото да залагат на индивидуални компании. Около 52% от учителите инвестират във взаимни фондове, на фона на средно 46% от всички инвеститори, избиращи подобен род инвестиции.

Основната част от учителите са жени - около две трети. В дългосрочен план жените са много по-слабо активни по отношение на търговията на фондовите пазари, което също се сочи като предимство.

Като цяло учителите са следвали инвестиционни стратегии, доказали своята ефективност във времето. Те са следвали в по-голяма степен „инвестирането по учебник“, което до голяма степен е предопределило и успеха им през изминалата година.