Гърция няма да е в състояние да изпълни в следващите седмици изплащането на дълговете си, най-вече спрямо МВФ, ако евросъюзът не предостави краткосрочна финансова помощ.

Това е написал премиерът Алексис Ципрас в писмо до германския канцлер Ангела Меркел от 15 март, за което сега информира "Файненшъл таймс". Публикуването на писмото съвпада с днешната среща между Ципрас и Меркел, на която ще се обсъжда дълга на Гърция, изпълнението на реформите и отношението на Атина към кредиторите.

Ципрас предупреждава Меркел, че сегашното положение рязко ще влоши социалната обстановка в Гърция и ще удари по-специално пенсионната сфера. По думите му Атина ще трябва да избира между изплащането на дълговете и социалните плащания.

При положение, че Гърция "няма достъп до паричните пазари заради ограниченията на Европейската централна банка, обслужването на задълженията по дълга" просто ще стане невъзможно, отбелзва Ципрас, цитиран от БГНЕС. Подобна перспектива е неприемлива, добавя гръцкият премиер.

"С това писмо ви призовавам да не се допусне един незначителен проблем с паричните потоци и определена институционална инертност да се превърне в голям проблем за Гърция и Европа", пише още Алексис Ципрас.