Проблемите на Гърция са резултат от действията на страната и Гърция би следвало да отправи ясно изявление, че ще проведе необходимите реформи, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите й, коментира бившият ръководител на ЕК Хосе Мануел Барозо.

„Гръцкият народ премина през изключително тежки моменти. Тези трудности обаче не са предизвикани от Европа“, коментира Барозо по време на провелата се в Хонконг конференция Credit Suisse Asian Investment Conference.

Мястото на страната в еврозоната е обект на изключително трудно балансиране след изборната победа на СИРИЗА в страната през тази година, смята още Барозо.

Новото правителство на Гърция се опитва да предоговори новия транш от спасителния за страната пакет в размер на 240 милиарда долара. Липсата на желание за компромиси обаче - и от страна на Гърция, и от страна на европейските й кредитори, не дава възможност за подсигуряване на така нужните й средства.

„Няма нищо кой знае колко трудно в ситуацията на Гърция. Има необходими реформи, които могат да осъществят и правителството е способно да направи, както всички останали страни“, според Барозо.

„Налице е идеологична трудност в настоящото гръцко правителство да разбере начина, по който Гърция може да поднови доверието на партньорите й, чрез провеждането на структурни реформи, които страната обеща да направи“.

Гръцкият премиер ще се срещне днес с немския си колега Ангела Меркел. Страната е притисната от срокове за намиране на решение, предвид на това, че средствата, с които разполага правителството, са на път да свършат още през този месец, според запознати.

Така в страната могат да бъдат срещнати трудности по изплащане на заплатите на държавните служители и пенсиите.