Групата LIC33 ще придобие 43% от българския телекомуникационен оператор Виваком. Това съобщиха на пресконференция в столицата европейските инвеститори.

Предвижда се до края на 2015 г. да бъдат изкупени и останалите акции на други акционери в компанията. Освен дела във Виваком, инвеститорите придобиват още 100% от доставчика на услуги по пренос и излъчване на радио и телевизионни програми НУРТС, както и 91% във военния завод Дунарит.

Групата, обединяваща инвеститори от Европейския съюз, е специализирана по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение. Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки.

Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 млн. евро. Цената, която инвестиционната група е платила за кампанията, е едно евро и поемане на задълженията.

„Първо: защо България. Първата причина е, че имаме опит за инвестиции на развиващите се пазари и имаме специална насоченост към Източна Европа. Целият екип има опит. Това, което виждаме в България, е една култура, която ни е позната. Има добри основи за бизнес.

Политиката и икономиката се развиват добре. Нивото на задлъжнялост е ниско и затова, като член на ЕС, сметнахме, че България е страна, която може да гарантира частната собственост и върховенство на закона. Така решихме, че България е добра дестинация за инвестиции“, коментира ръководителят на LIC33 Пиер Луврие.

„Предполагам всички знаете факта, че страната минава през труден период. Ние сме специализирани да оказваме помощ в такива ситуации. Всички наши специалисти са опитни и специалисти по финансово оздравяване. Дойдохме с оглед на това да изплатим дълговете на компанията“, заяви още Луврие.

„Как обикновено оперираме? Ние поемаме бизнеса, изплащаме дълговете, преструктурираме активите, оздравяваме финансово и след това инвестираме. Смятаме, че сумата от около 900 милиона евро покрива дълговете на фирмите, които влизат в цялата структура.

Нашата цел е да осигурим прозрачност и ясна правова структура, ясни ангажименти за преговори с КТБ, изплащане на всички дългове, които не са платени и да рефинансираме всичко необходимо след придобиване на активите. А и защо да не превърнем тези фирми в европейски лидери?

Най-често задаваният въпрос е що за сделка е това. Това е сделка, при която ние действаме самостоятелно. LIC33 е самостоятелно дружество. Инвеститорите са тук пред вас. Няма други инвеститори. Няма споразумение за обратно изкупуване. Човекът, който влага собствени пари в тази сделка, е тук пред вас. Продавачът категорично продаде всички активи и не участва като акционер“, заяви още Луврие.

"Какви са компаниите, които ще придобием при тези условия? От един от предишните акционери сме получили небанкови активи, които са медии, телекомуникационния сектор и др. Естествено, първата фирма, която познавате, е Виваком. Поемаме 43% от компанията, така че ще станем най-големия акционер в нея.

Естествено, всичко това подлежи на одобрения. Следващото е НУРТС. Той има договор с Виваком и ние трябва да осигурим всички задължения на НУРТС към Виваком да бъдат покрити. В сектор Отбрана ще придобием две фирми, които наскоро са претърпели сътресения.

Ние разчитаме на местните власти да подсигурят върховенството на закона, като се доверяваме напълно на мениджмънта на придобитите компании. През последните години Виваком бе много добре управлявана. В момента искаме да допринесем за финансовото оздравяване на самата фирма", посочи новият собственик на телекомуникационния оператор.

"Нашата цел не е да намаляваме разходите и да съкращаваме. Това са наши пари, нямаме външни инвеститори, искаме да купим и да задържим това, което сме купили. Искаме да увеличим печалбите, да наемем нови хора.

Екипът, който представляваме, ще разреши проблема, свързан със собствеността. Ние сме тук, за да останем дълго, така че по отношение на правното решаване на това трябва да сте сигурни, че това ще се случи. Тук сме, за да осигурим стабилност и да осигурим стратегическа инвестиция. Освен това ще се стремим да придобиваме още активи, за които смятаме да спазим абсолютно всички законови правила и разпоредби", заяви Луврие.

"Що се отнася до преструктурирането, част от ситуацията изисква прозрачност.

Разбираме, че ще има нов закон, който ще определи нов квестор или синдик, и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията. Екипът ни е свикнал да работи с международни институции и ние се чувстваме конфортно, идвайки в страната с около 900 милиона евро, с цел стабилизиране на бизнеса. Смятаме, че ще успеем да покрием задълженията и да гарантираме стабилност на служителите.

Ще се опитаме да оптимизираме стабилизиране на финансовите структури. Ние сме тук за стабилизация във всичките й аспекти. Няма такова нещо като загърбване на задълженията. В момента, в който ги изчистим и имаме предсказуемо състояние, то тогава ще мислим и за реинвистиране. Отново повтарям ние не сме тук за два месеца, ние сме тук, за да останем дълго“, каза Луврие.