В Търговския регистър на Люксембург има сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД), показва проучване на БНР.

Фирмата SHCO 79 на Василев, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказа купувач на телекома. Преди сделката в БТК акционери са Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - “ВТБ капитал”, с малко над 33% и кредиторите на компанията.

Източник от ръководството на "Виваком", който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката.

По-рано днес станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC 33, която обяви, че е купила мажоритарния дял в телекомуникационната компания "Виваком". Повече информация за намеренията на групата се очаква във вторник, според съобщението на официалния сайт, активиран на 16 март.

LIC 33 е представeна като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньори с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. До момента обаче на сайта са представени само проектите в България.

Групата се управлява от Пиер Луврие, чийто адрес е в Париж. Луврие е белгиец с руски паспорт, чието име нашумя покрай военния завод „Дунарит“.

Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и още един инвеститор с френско име Жан Жакобе, за който се посочва, че е дипломиран в престижни университети в Лозана и САЩ.

Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите. На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности обаче не се посочват.

В съобщението на инвеститорите от преди няколко дни се посочва, че предишният собственик на Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД) окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро.

Поне да момента не е съобщено, че са продавани активи нито от мажоритарния собственик на БТК Цветан Василев, нито от другия голям акционер в компанията - лондонският клон на руската банка VTB - Capital.

От българския антимонополен регулатор заявиха, че не са информирани за такава сделка и уточниха, че при наличие на голяма концентрация на капитали и обороти сделката може да се реши само от регулаторите на ЕС.