Потребителските цени в САЩ са възстановили ръста си през февруари, след като цената на бензина в страната се повиши за пръв път от юни насам. Данните повишиха спекулациите за юнско повишение на лихвите от страна на Фед.

Инфлацията е възлязла на 0.2% през февруари на месечна база, след като се понижи с 0.7% през януари.

Данните инициираха поскъпване на долара спрямо еврото, след като единната валута моментно се върна над психологическата граница от 1.10.

През последните 12 месеца до февруари инфлацията се е запазила без промяна, след като отбеляза понижение от 0.1% през януари. Средните очаквания на анализаторите бяха за инфлация от 0.2%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва изменението в цените на храните и енергийните ресурси, се е повишил с 0.2% през февруари, след подобен ръст и през януари. На годишна база показателят се е повишил с 1.7%, който е най-големият ръст от ноември на миналата година.

Цената на петрола се е понижила с 60% от юни на миналата година до януари заради опасенията за свръхпроизводство на суровината и предвид на рекордния ръст на запасите от петрол в САЩ.

Цената на бензина е скочила с 2.4% през изминалия месец, което бе най-голямото повишение на суровината от декември 2013 година насам. Храните са поскъпнали с 0.2%.