Доларът се търгуваше без промяна в азиатската сесия днес часове преди изявлението на Федералния резерв, в което се очаква да бъде направена голяма стъпка към вдигането на лихвите за първи път от близо девет години.

След изявлението на Фед по-късно днес се очаква и пресконференция на председателя на централната банка на САЩ Джанет Йелън.

Поредицата от силни месечни отчети за неселскотопанската заетост остави силно впечатление, че Фед ще се откаже от реториката си за търпението по отношение на лихвената политика, но въпреки това ще вдигне лихвите при определени икономически условия и инфлация.

Основната лихва е на ниво между нула и 0.25% от края на 2008 г., а последният път, когато Фед е вдигал лихвата, бе в средата на 2006 г.

Контрастът между Фед и останалата част от света едва ли може да по-голям предвид факта, че най-малко 24 централни банки са понижили лихвите си от началото на годината.

Поскъпването на долара напоследък обаче засегна цените на акциите на Уолстрийт, тъй като някои мултинационални щатски компании усещат негативния ефект от това, което, от своя страна, представлява риск за долара, според някои трейдъри.

"Мисля, че не можем да изключим риска от по-нататъшен спад при акциите на щатските компании, което, от своя страна, ще наруши паричните потоци. В подобна среда доларът може да падне предвид факта, че много хора са заели дълги позиции при долара," казва Кийосуке Сузуки от Societe Generale в Токио.

Доларовият индекс се запази почти без промяна на ниво от 99.530 пункта и близо до достигнатия наскоро 12-годишен връх от 100.390 пункта.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.0608 спрямо долара, след като не успя да задържи лекото си поскъпване до 1.0651. Следващата подкрепа за еврото е на ниво от 1.0551 преди достигнатото 12-годишно дъно от 1.0457 долара за евро.

Доларът се търгуваше без промяна и спрямо йената на ниво от 121.36 йени между подкрепата при 120.67 и съпротивата при 122.02.

Британският паунд бе поставен под натиск на ниво от 1.4759 спрямо долара преди очакваните днес данни за заетостта, протокола от последната среща на Централната банка на Великобритания и бюджета на правителството.

Австралийският и новозеландският долари бяха засегнати от ниските цени на суровините, които отчасти са вследствие на скъпия щатски долар.