Има нещо подозрително при акциите на китайската компания Hanergy Thin Film Power Group (HTF), свързано с факта, че те поскъпват всеки ден в края на търговската сесия.

Акциите на компанията, произвеждаща покритие за соларни панели, са поскъпнали с 1 168% от януари 2013 до февруари 2015 година, като са направили собственика на компанията Ли Хеджун най-богатия китаец в света, според данни на Fortune.

Основната част от ръста на акциите на компанията обаче е регистриран през последните минути преди затварянето на борсата.

Виж още: Най-богатите азиатски предприемачи

Според анализ на Financial Times за търговията в акциите на компанията през последните две години и обхващащ над 800 000 индивидуални сделки, акциите са поскъпвали значително десет минути преди затварянето на борсата в Хонконг.

Това означава, че инвеститорите, които са държали акции на компанията между 9 сутринта и 3.30 следобед, биха регистрирали загуби, въпреки сериозното им поскъпване с над 1000 процента за разглеждания двугодишен период.

Трейдър, закупувал всеки ден акции на HTF в девет сутринта на стойност 1 000 хонконгски долара и продавал ги в 3.30 следобед, би реализирал отрицателна доходност от 36.5%, а средствата му биха се превърнали в 635 хонконгски долара. Ако ги продава половин час по-късно обаче, инвестицията вече би се превърнала в 8 430 долара.

Акциите на компанията се радват на бум през последните две години, като от началото на 2013 година до момента са поскъпнали с 1 800%.

Този факт поражда сериозни въпроси относно това дали акциите на компанията не са обект на манипулации.