Най-големите световни финансови центрове са утвърдени имена като Ню Йорк, Лондон и Токио, които оглавяват класациите в тази сфера от десетилетия.

В развиващите се държави обаче има десетки нови финансови центрове, които дишат във врата на гигантите и дават на инвеститорите по света достъп до едни от най-бързо развиващите се пазари на планетата.

Едни от най-бързо разрастващите се финансови центрове се намират в Азия, Близкия Изток и Африка.

От Business Insider са сравнили Индекса на световните финансови центрове, публикуван през този месец, със същия индекс, публикуван преди пет години, за да открият кои градове бележат най-голям прогрес.

10. Алмати

Най-големият град в Казахстан се изкачава с 9 места в класацията, откакто влиза в индекса през 2009 г., и вече изпреварва Москва и Варшава.

9. Банкок

Столицата на Тайланд бележи прогрес от 11 места от 2010 г., въпреки че репутацията на града пострада по време на политическата нестабилност в страната напоследък.

Вижте още: Тези градове скоро ще бъдат рай за супербогатите

8. Куала Лумпур

Столицата на Малайзия се изкачва с 13 места от 2010 г. и печели все повече позиции като Азиатски финансов център.

7. Доха

Столицата на Катар се е изкачила с 16 позиции за последните пет години и в момента е вторият най-важен финансов център в Близкия изток.

6. Панама сити

Уникалното месторазположение на Панама спомогна и за бума в местния финансовия сектор, като градът се изкачва с цели 13 места в индекса от 2013 г. насам.

5. Казабланка

Този марокански град бележи ръст от 20 места в класацията, откакто влиза в индекса през 2014 г., и прогресира повече от който и да било друг финансов център в Близкия изток и Северна Африка през тази година.

4. Сеул

Основният южнокорейски град бележи сериозен прогрес в конкуренцията на финансовите центрове в Източна Азия.

Градът скача с 21 места от 2010 г. По отношение на банкирането, градът се нарежда на пето място в света.

3. Йоханесбург

Градът се изкачва от 54-о до 32-о място в индекса от 2010 г. насам. Това е най-високо класираният финансов център от Подсахарска Африка.

Вижте още: Най-впечатляващите фондови борси в света

2. Истанбул

Въпреки политическите и икономическите условия в Турция, градът заема първото място в категорията Източна Европа и Централна Азия, изкачавайки се с 30 места в индекса от 2010 г.

1. Рияд

Столицата на Саудитска Арабия е най-прогресиращият финансов център в тази класация, изкачвайки се с цели 55 места от 2010 г. насам, на фона на подготовката на града да отвори финансовите си пазари за чужденци.