Основната част от разходите, които правим в живота си, са за образование. Доброто образование е на висока цена, която се плаща поради схващането, че то е критично за намирането на добре платена работа. Дали обаче това си заслужава?

Оказва се, че има неща в резюмето, които се ценят повече от интервюиращите от образованието. И то не едно и две, а цели седем.

Изследване сред мениджъри за подбор на персонал дава отговор на въпроса кои са най-важните характеристики в нашето резюме.

Най-цененото от интервюиращите е вашето отношение. Важна е мотивацията ви, както и подходът ви към компанията и позицията, за която кандидатствате, отношението към предишния ви работодател, както и начина, по който говорите за колегите си.

На второ място с най-голяма тежест в преценката за вас е работната етика и възможността да се интегрирате. Това е критично поради необходимостта да работите в екип, особено в големите компании. Последните инвестират във вас не само средства, но и доверие, и в тази насока биха се радвали да ви задържат максимално дълго при себе си.

Особено с пълна сила важи това за мениджърски позиции, където често може да се научи чувствителна за една компания информация, която не бива да попада в конкурентни ръце.

На следващо място се цени работният ви опит. От голямо значение е за кого сте работили и на каква позиция. Това дава информация на новия ви работодател как са ви оценявали на предишните позиции.

Това дали ще се впишите във фирмената среда също е по-важно за интервюиращите от вашето образование. Следват по важност специфичните ви знания и умения, както и квалификацията, с която разполагате за конкретната позиция.

Препоръките ви, дадени от предходни работодатели, също се ценят повече от образованието ви.