Въпросът "Искате ли да се преместите?" може да се окаже ключов въпрос на интервю за работа. Замисляли ли сте се върху този въпрос? Ако директно отговорите "не", сигурни ли сте, че все още ще имате шансове за позицията или наистина е налице необходимост да направите голяма житейска промяна, за да я получите?

Прочетете следващите редове и открийте начин как да отговорите на този труден въпрос на интервюиращия.

Ако вашият отговор е "Да"
Ако можете да се преместите в друго населено място, кажете "да". Не давайте утвърдителен отговор, само за да впечатлите интервюиращия. Повечето хора, набиращи персонал, очакват да отговорите с "да" на въпроса им, дори и да нямат никакво намерение да ви преместят в друг град.

При всички случаи, кажете "да", само ако можете да удържите на думата си. Напълно възможно е компанията да не планира да ви изпраща някъде в скоро време, но да иска да разбере доколкото гъвкави сте. Някои фирми изискват да поработите известно време зад граница, за да можете да добиете повече опит и да ви назначат на ръководна позиция - в този случай въпросът за релокацията им гарантира възможност да обучат кадър, от който се нуждаят.

Положителният отговор от ваша страна показва, че искате да бъдете част от компанията и че можете да отговорите на предизвикателствата, които ви се поставят на пътя.

Ако отговорите "Може би"
Имате възможност да се преместите в друг град, но при определени условия. Вероятно бихте приели предизвикателството, ако работната задача е временна, за няколко месеца или пък година. Но със сигурност не искате да оставате там за повече от година.

Вижте още: Как да запазим самообладание по време на интервю за работа

Или пък можете да работите в друг град в собствената ви държава, без да излизате зад граница. Ако въпросът ви е "може би", допълнете отговора си, като кажете, че бихте обмислили възможността, ако тя ще допринесе за кариерното ви израстване.

Обмислянето не е нито "да", нито "не". Ще имате повече време да премислите плюсовете и минусите.

Ако вашият отговор е "Не"
Ако не искате да се премествате в друг град при никакви условия, информирайте интервюиращия за причините си. Бъдете уверени, че разполагате с разумни доводи. Никога не казвайте: "Ако ми платите повече, ще си променя решението" или пък "Ако ще ме местите, нека аз да избера мястото".

Дори и да имате възможност да изберете, ще трябва да посочите основателна причина. Например, "Аз харесвам града, в който живея сега, но искам да бъда част от компанията, и ако има възможност да се преместя да живея в Западна Европа, ще обмисля възможността, тъй като там имам роднини".

Друг възможен отговор е: "Аз много бих желал да се присъединя към компанията, но в момента не мога да ви дам категоричен отговор по въпроса за преместването, тъй като трябва да го обсъдя със семейството си първо". Винаги се стремете да оставите една отворена вратичка.