Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има просто и доста очевидно решение на уличните задръствания в големите градове – "повече тунели."

Според Мъск големите градове са гъсто населени и с големи сгради, които се извисяват в небето, възползвайки се напълно от нашия триизмерен свят. Когато става дума за транспорт обаче, човечеството все още оперира в две измерения. Караме колите си само на нивото на повърхността.

Мъск е обсъдил тази своя идея с Нийл ДеГрас Тайсън в радиопредаването StarTalk, където водещият го е попитал за летящите автомобили.

Според Мъск летящите автомобили са проблемни. Според него с тях се увеличава вероятността нещо да ти падне на главата. Той също така смята, че те ще са шумни, ще трябва да се борят с лошото време и "разбира се," ще трябва да са безпилотни.

Вижте още: Илон Мъск: В бъдеще колите с шофьори може да бъдат незаконни

"На практика, в случая с летящата кола, говорим за 3D," казва Мъск. "Има фундаментален проблем в градовете, където има множество офис и жилищни сгради една до друга и те се простират в три измерения, но когато излезеш на улицата и си в две измерения."

ДеГрад посочва, че в Ню Йорк има метро, базирано на подземни тунели, които са изградени един върху друг, добавяйки още едно измерение към транспорта.

"Ако това може да се пренесе и при колите и да се направят повече тунели за коли, тогава трафикът би се облекчил напълно. В такъв случай няма да има необходимост от летящи автомобили," казва Мъск. "Това е работещ вариант при всички случаи, дори и ако времето е лошо. Тунелите никога няма да се заледяват и нищо няма да ти пада на главата."

И докато осъществяването на масивен проект като прокопаването на множество тунели в градовете изглежда малко преувеличено, то със сигурност е доста по-осъществимо от летящите автомобили.