Благодарение на много навременна сделка, трейдър успя да спечели над 2 млн. долара само за 28 минути, възползвайки се от може би една от най-големите технологични сделки през тази година.

В петък Wall Street Journal информира, че Intel води преговори за закупуването на конкурентния производител на чипове Altera. Цената на акциите на Altera скочи с 28% след излизането на новината, което покачи пазарната капитализация на компанията до 13.4 млрд. долара в края на петъчната сесия.

За един трейдър новината донесе невероятна печалба за много кратко време.

В рамките на секунди след излизането на новината трейдърът е влязъл на пазара на опции, закупувайки 3 158 контракта за априлски кол опции със страйк 36 долара на цена от около 35 цента за опция. Тъй като във всеки контракт има по 100 опции, общата стойност на сделката е била 110 530 долара.

Кол опцията е бичи залог, който дава възможност на закупилия да купи акциите на определена цена на определена дата.

При излизането на новината акциите на Altera се търгуваха на цена от около 34.76 долара за брой. След това цената скочи до 45 долара, а акциите приключиха сесията на цена от 44.39 долара.

Кол опциите обаче дават на трейдъра огромен ливъридж, което му носи много по-голяма доходност от 28-те процента, с които поскъпна акцията за тези 28 минути. При затварянето на пазара априлските опции със страйк 36 долара вече струваха 8.10 долара. Това означава, че трейдърът регистрира печалба на хартия в размер на 2.5 млн. долара, или над 2 200%.

Вчера сутринта кол опциите се търгуваха на цена от 6.60 долара.

Според CNBC има три начина трейдърът да е реагирал толкова бързо. Той може да е хванал съобщението на журналиста от WJS Дейна Матиоли в Tiwtter, робот може да го е известил за това съобщение или пък трейдърт е знаел, че нещо се случва предварително и просто е чакал новината да излезе.

Версията за робот не е толкова невероятна, колкото звучи. Трейдърите трябва да събират и филтрират огромно количества данни за кратко време и разчитат и на технологиите за това.

Ако сделката се осъществи, това ще е най-голямото придобиване в историята на Intel.