Десетте милиардери, които са увеличили с най-много състоянието си в номинално изражение през първото тримесечие, са заработили общо над 57 млрд. долара за периода, показват данни на Bloomberg.

Десетата позиция по ръст на богатството е за Владимир Потатин, главен изпълнителен директор на най-големия производител на никел в света Norilsk Nickel. Неговото състояние е нараснало с 3.4 млрд. долара до 14.5 млрд. долара, което му отрежда 63-о място в общата класация.

Пред Потанин в класацията е Хайнц Херман Тиеле, председател и собственик на Knorr-Bremse Group, производител на спирачни системи за автомотриси и пътни превозни средства. Богатството на Тиеле се е увеличило с 3.8 млрд. долара през първите три месеца и вече достига 13 млрд. долара.

Осмият най-забогатял милиардер през първото тримесечие е Пони Ма. Той е председател на най-голямата китайска интернет компания по пазарна стойност Tencent Holdings, а състоянието му е нараснало с 4.2 млрд. долара и вече възлиза на 18.6 млрд. долара.

Вижте още: Нещо гнило се случва при акциите на най-богатия китаец

Патрик Драхи изпреварва Ма с повишение в личното му състояние в размер на 4.3 млрд. долара за първото тримесечие, за да заеме седмото място в подреждането. Драхи е председател и най-големият акционер в телекомуникационната компания Altice.

Пред него по увеличение на богатството за първото тримесечие се нареждат Дилип Шангви (5 млрд. долара), най-голям акционер в Sun Pharmaceuticals; Уан Дзянлин (5.1 млрд. долара), председател и основател на китайския конгломерат Dalian Wanda и Джеф Безос (5.2 млрд. долара), председател и най-голям акционер в Amazon.

Третият най-забогатял човек в света през първото тримесечие е Амансио Ортега, чието състояние се е увеличило с 6.5 млрд. долара и вече възлиза на 67.6 млрд. долара. Ортега е най-богатият европеец и притежава 59% от Inditex, компанията майка на Zara.

Пред него се нарежда Джак Ма, основател на Alibaba Group, най-голямата група сайтове за онлайн търговия в света. Богатството на Ма е нараснало с 6.6 млрд. долара и вече достига 35 млрд. долара.

Вижте още: Прекрасният живот на най-младия милиардер в света

Далече пред всички по ръст на богатството през първите три месеца на годината е Пан Сутонг. Пан е председател на Goldin Group, базиран в Хонконг инвестиционен конгломерат, развиващ дейност в сферата на недвижимите имоти, електрониката, производството на вино и финансовите услуги.

Неговото състояние е скочило с 13.3 млрд. долара, достигайки до 17 млрд. долара.