Когато човек кандидатства за работа веднага след като е завършил университет, компфортът може да звучи като най-голямата цел – да намериш идеалната работа, която ти пасва от само себе си и да имаш дълга и задоволяваща кариера.

Забравете всичко това – комфортът е вашият враг. Ако нещата изглеждат лесни, е време да раздвижите кариерата си.

Помните ли, когато бяхте малки и се опитахте за първи път да карате колело? Страхуахте ли се отначало? Естествено. Крайният резултат заслужаваше ли си? Мога да се обзаложа, че си е заслужавал, пише Скот Хансен в Entrepreneur.com.

Да започнеш нова работа или да поемеш по нов кариерен път прилича много като на първия път, когато караш колело - сърцебиене, риск, който вдига адреналина, а отплатата може да е също толкова пълноценна, колкото и животопроменящата свобода да усвоиш двете колела.

Ако човек иска да постигне изключителен успех, излизането от зоната му на комфорт е задължително. Хансен определя това като влизане в "силната зона" – определете, подчертайте и работете върху това, което ви прави уникални и наблягайте на него, така че да се отличавате.

Най-трудното при раздвижването на нещата е да направите първата стъпка. Може да с страшно, но вижте тези четири прични защо напълно си заслужава:

1. Откривате нови умения.

Ако сте работили дълго във вашата индустрия или пък сте заемали същата позиция дълго време, вие сте развили специфичен набор от умения, които използвате често и някои други ваши силни страни може би се пренебрегват.

Ако тренирате само един мускул, това няма да ви направи силни като цяло; ще ви направи небалансирани. Раздвижването на нещата във вашата кариера може да ви помогне да намерите нови компетенции, които никога не сте използвали и да ги засилите.

2. Можете да намерите нова страст.

Как може да знаете какво обичате, ако никога не сте го опитвали? Има само един начин да разберете: Стиснете зъби, съберете смелост и се впуснете. Можете да спечелите много повече, като пробвате нещо ново, дори и да се провалите, отколкото, ако останете в един и същи коловоз завинаги.

3. Можете да се влюбите отново в старата си работа.

От друга страна, ако опитате нова работа, индустрия или кариера, това може да има обратен ефект. Може да не ви хареса и да ви липсва старата ви работа.

Това дали можете да се върнете или не към начина, по който нещата са били преди, зависи от много фактори, но връщането към старата индустрия, в която сте били или към подобна работа, след като сте опитали нещо ново, може да ви накара да се върнете като един по-отдаден човек, който елиминира мрънкането и оплакването, което преди го е спирало.

4. Ще израстете като човек и като служител.

Независимо къде ще ви отведе това, излизането от зоната на комфорт има ползи, които надхвърлят плашещите рискове. Разнообразяването на монотонността с нов опит в живота гарантира свежи, нови перспективи за живота и вашата работа.

Хансен заявява, че предпочита служител с опит в най-различни сфери пред някой, който е вършил една и съща работа в продължение на десетилетия, тъй като първият кандидат вероятно се адаптира по-лесно, по-креативен е и е по-способен да се справя с нови и интересни предизвикателства, отколкото кандидатът, който е играл на сигурно цял живот.