В нашия свят има много малко талантливи мениджъри и лидери. Знаем ли как да се държим така, че подчинените да се чувстват комфортно и да станат част от екипа ни. И още по-трудно- как да се насърчат хората да искат да ви следват, особено не са ваши преки подчинени. Но има някои нестандартни начини за решаване на тези проблеми , с които в същото време да печелите репутация на творческа и брилянтен шеф:

1.Адвокат на дявола

Виждали ли сте някога лидер, който постоянно ви кара да анализирате ситуацията и да се съмнявате? Лидер, който винаги защитава противоположната гледна точка, дори и ако е принципно съгласен с вас? Едва ли. Ролята на адвокат на дявола, острата критика на аргументите на противника с цел да ги направи още по-солидни, е тактика, която работи добре в областта на науката, но в бизнеса рядко се използва.

Талантливите мениджъри използват вариант на тази игра. Наричаме го "10 защо." Те не се уморяват да задават въпроси, за да се провери правилността на избраната стратегия. Те застъпват различно мнение, за да „извадят“ от подчинените си максимално много идеи. Лесно е да мислиш, че ти си прав - това ласкае суетата. Но изисква смелост да застенеш срещу някой и да оспорваш опит, знания и идеи, които знаеш, че притежава.

2. Талантливият лидер поема отговорност

Талантливият лидер е готов да поеме, ако е необходимо, отговорност и дори обвинения. Разбира се, това поведение е рядкост, но само тези лидери могат да мотивират хората да ги следват безапелационно. Талантливите лидери не прехвърлят вината на подчинените си и не се хвалят със своите постижения.

3.Талантливият лидер не обръща внимание на общоприетите стандарти.

Колкото по-често вие ​​казвате: "Никой досега не е правил това", толкова повече талантливи хора ще са готови да ви следват. Разбира се, не е лесно да се ръководи екип от бунтари, но това е единственият начин да се надделеят стереотипите и да се създаде нещо ново. Тогава хората от екипа ви няма да ги е грижа за провалите. Те знаят, че е важно е само как ще се справят с тези неуспехи и как ще се поучат от грешките си. Новаторите имат право да се препъват, за разлика от тези, които вървят по пътя за други.

4. Талантливият лидер умее да мълчи и слуша.

Били ли сте някога на среща, на която най-старши мениджърът седи отстрани и през цялото време не казва нито дума? И не защото е погълнат от монитора на лаптопа си или мобилния телефон, а защото слуша внимателно? Това е необичайна и донякъде плашеща стратегия, но много ефикасна.

Малкълм Форбс веднъж казва: "Изкуството на разговора е в способността да слушаш." Някои добре известни бизнесмени, като цяло не бързат да изразят своите становища веднага. Те седят и да слушат внимателно какво казват членовете на техните екипи и понякога задават няколко въпроса. Успешните решения и идеи могат да ви идват на ум, дори ако просто седите и слушате другите.

5. Талантливия лидер се стреми към разнообразие

Ние всички знаем за мениджъри, които се обграждат с хора от типа "Съгласен съм с вас." Фаворизирането е често срещано явление: човекът обича тези, които се съгласяват с него, това е човешката природа. Но има специална група лидери, които излизат от тази зона на комфорт. Те постоянно се стремят към многообразие на мненията, възрастта, пола, интересите и опита на подбрания екип. Те не искат да видят армия от хора,повтарящи "Съгласен съм с вас", около себе си. Защото както казва американския генерал Джордж Патън: "Ако всеки мисли така, а някой не мисли."

6. Талантливият лидер е любознателен.

Любопитството и интересът към новото са главните условия за успеха. Талантливите лидери са достатъчно умни и знаят как да слушат. В допълнение, тези хора са много проницателни и добре знаят, че времената се променят и е невъзможно да се знае всичко. Те продължават да си задават въпроса "защо" и "защо не", отказват да наставляват в общуването с младите хора, и разбират, че има неща, които младите професионалисти знаят по-добре.

7. Талантливият лидер знае кога да изчезне.

Талантливите мениджъри знаят колко важно е понякога да се изключат цялата работа и просто да помислят. Така че за известно време те могат да изчезнат. Това ви дава възможността да избягате от ежедневието, за да чуете, видите или изпитате нещо напълно ново, нямащо нищо общо с професията.В допълнение, талант е дапознавате своите граници и да чувствате кога вашата енергия изтича и имате нужда от презареждане.