Ако трябва да назоват най-доброто място в света за топ програмисти, повечето хора вероятно биха казали Калифорния, нали? От VentureBeat наскоро обаче са анализирали данни, които показват, че това не е така.

Всъщност не само, че Калифорния не е водещият щат за програмисти, но САЩ като цяло дори не е водещата страна.

За да разберат къде се намират най-талантливите програмисти, от VentureBeat са анализирали данни от Stack Overflow, водеща Q&A платформа за програмисти с 3.5 милиона потребители.

Stack Overflow е наистина интересен източник на данни за нивото на уменията на различните програмисти по света. Потребителите на платформата гласуват за или против дадените отговори от други потребители и въз основа на това се гради и тяхната репутация.

Анализът се е концентрирал по-конкретно върху профилите на водещите 14 898 потребители на Stack Overflow, или всички членове, които имат репутация от 5 000 или повече, което се смята за изключително голямо постижение. Ето какво показва анализът.

Лондон има най-много потребители с върховен ранг в Stack Overflow.

Лондон има солидна репутация в технологичния сектор, но обикновено градът не е поставян на едно ниво със Сан Франциско по отношение на технологичния талант. Въпреки това Лондон може да се похвали с най-голям брой членове на Stack Overflow – 394, които имат репутация от над 5 000.

Ню Йорк също се нарежда преди Сан Франциско с 270, докато самият Сан Франциско има 269 потребители.

Въпреки това населението на Сан Франциско е колкото една десета от това на Лондон или Ню Йорк, така че по програмисти на глава от населението Сан Франциско излиза напред.

След тях се нареждат Сиатъл, Сидни, Берлин, Мелбърн, Торонто, Бангалор и Париж.

В класацията по държави се оформя друга интересна картина. Нова Зеландия и Швеция оглавяват класацията с най-много потребители на глава от населението с репутация над 5 000 (тук не са включени държави с по по-малко от 10 потребители). Великобритания, Израел и Австрия оформят челната петица. САЩ дори не влиза в челната десетка.

Друг начин за подреждане на страните е средната репутация на потребителите на Stack Overflow над нивото от 5 000. По този показател България има най-висока репутация сред потребителите по света – 33 649.

България има само 40 потребители в Stack Overflow с репутация от над 5 000, но общият им резултат я прави страната с най-висока средна репутация на програмистите в света.

След България се нареждат Перу и Сингапур, следвани от Хонконг, Хърватия Великобритания, Беларус, Германия, Дания, Норвегия и Холандия.

Относно САЩ, Калифорния не е щатът с най-талантливи програмисти. Преди Калифорния в класацията се нареждат Вашингтон, окръг Колумбия, Вашингтон, Масачузетс и Орегон.