Въпреки пониженията в четвъртък, и четирите индекса на БФБ записаха ръст за миналата седмица. Повишението при SOFIX бе от 0.86%, докато BGBX40 нарасна с 0.39%. BGREIT и BGTR30 добавиха 1.34% и 0.7%, респективно, за последните четири сесии.

Какво да очакваме през тази седмица от Българска фондова борса - екипът ни се допита до пазарните специалисти. Ето и техните коментари:

Дамян Колев, брокер Варчев Финанс

Настоящата седмица нaй-вероятно ще започне с понижения и търговия в рейндж. Възходящият импулс, който движеше индексите в края на седмицата, беше използван от инвеститорите за затваряне на позиции и прибиране на печалби.

Кратката седмица по повод великденските празници ще бъде съпроводена с предпазливост, ниска ликвидност и вяла търговия без ясно изразена посока.

Фокусът на политическите реформи се насочи към съдебната реформа, с готвените и там спорни промени.

Така погледите на инвеститорите са отправени към данните на компаниите за първото тримесечие за 2015 г. и това как покачването на долара, заедно с ниската цена на петрола, се е отразило върху маржа на печалбите.

Явор Спасов, мениджър „Бизнес развитие“ в БенчМарк Финанс

SOFIX формира дъно за тази година на 9 март около 477 пункта. На тази дата през 2009 г. приключи мечият пазар в Германия, а до третата седмица на март дъна формираха и борсовите индекси на останалите световни финансови центрове.

SOFIX достигна най-ниска стойност от 257.65 на 24 февруари 2009 г., след което тества подкрепата в средата на март. Налице са някои технически индикации, че е възможно историята да се повтори.

На 6 март тази година SOFIX достигна най-ниската си стойност от 2013 г. (475.75 пункта), след което стартира възходящо движение със силен моментум. След четири последователни седмици на ръст индексът достигна низходящия тренд на мечия пазар, който днес навършва точно една година.

Трайно задържане на търговията над 500 пункта и ръст над низходящата тренд линия ще бъдат силен технически аргумент за формиране на бичи пазар.

Непосредствени таргети, при запазване на текущия възходящ импулс, са 550, 590 и 620 пункта. Текущи подкрепи са нивата 500 и 460 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.