Невероятните оазиси на пясъчното море Убари
Пясъчното море Убари е огромна площ от извисяващи се пясъчни дюни в района Фезан в Либия.
Преди 200 000 години обаче това е влажен и плодороден район с много валежи и течащи реки. Те захранват огромен водоем, с размера на Чехия, наричан езеро Мегафезан.
През влажните периоди езерото достига максимален размер от 120 000 кв. км. Промените в климата в региона, който е част от Сахара, постепенно водят до пресъхването на езерото и преди между 3000 до 5000 години то си изпарява във въздуха.
Следи от него все още съществуват - днес те са под формата на микро езера, разпръснати сред извисяващите се дюни. В момента има около 20 езера в пясъчното море Убари – това са красиви оазиси с палми, които са странна аномалия в суровата пустинна среда.
Сред най-живописните от тези езера са Габероун и Ум ал-Маа. Разположено около руините на старо село, Габероун е най-посещаваното от туристите.
Вижте още: Най-красивите оазиси
На брега му има изграден туристически лагер, който включва открита веранда, хижи за нощувка, както и магазин за сувенири.
Езерата в Убари са много солени. Това се дължи на факта, че те непрекъснато се изпаряват и нямат реки, които да ги допълват. Така разтворените минерали в езерните води са много концентрирани.
Някои от тези езера са близо пет пъти по-солени от морската вода. Част от тях имат кървавочервен оттенък заради специфичен вид водорасли, които живеят във водите им.
Въпреки че езерата в района далеч не са плитки – дълбомината им варира от 7 до 32 метра, те постоянно са в риск от изсушаване.
Водите в подземните слоеве на пустинята Сахара, които са депозирани преди десетки хиляди години, когато районът е бил достатъчно влажен, са ограничени и непрекъснато намаляват заради нарастващото им използване.
Преди около три десетилетия либийското правителство предприе амбициозен проект, наречен Great Man-Made River, който цели извличане на вода от водоносните пластове в региона Фезан чрез мрежа от подземни тръби.
Ако той се осъществи, могат да бъдат открити огромни резерви от прясна вода, които да бъдат достатъчни за период от 50 до 100 години.