Петромидия е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния - Констанца.

Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз.

Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името „Ромпетрол Груп“). Активното развитие на Петромидия я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море.

Ето и няколко интересни факта за рафинерията, които може би не знаете:

Всички произведени петролни продукти в рафинерията (бензин и дизел) отговарят изцяло на екологичния Euro 5 стандарт. Целта на наложения стандарт е намаляването на равнището на сяра в горивата, което във всички горива трябва да бъде не повече от 10 ppm. Този процес става благодарение на новата водородна инсталация, която позволява достатъчно водород за извличането на сяра от суровия петрол.

През 2014 година рафинерията на Ромпетрол постига рекордно количество обработени суровини – над 5 милиона тона, а общото количество, обработено от 1979 г. (годината на влизането й в експлоатация) до днес, е над 100 милиона тона.

През 2014 година рафинерията поставя и нов рекорд в дневната обработка на суровини, достигайки количество от 14 000 тона на ден.

Петромидия е на 8-о място сред 250 рафинерии в Европа, ОНД и Африка.

Тя е и първата рафинерия в Румъния с награда Wood Mackenzie по отношение на нивото на приспособимост и комплексност.

Около 50% от произведените петролни продукти се продават на румънския пазар. Друга част се продава в региона на Черноморието, както и в страни като Франция и Испания.

Рафинерията е и единствен производител на полимери в Румъния. Производственият комплекс е интегриран в зоната на Петромидия и има годишен производствен капацитет от 220 000 тона.

Максималният производствен капацитет на полипропилен е 90 000 тона и е постигнат през 2014 година.

От 2008 година рафинерията разполага със собствен нефтен терминал. Морският терминал Мидия се намира в Черно море на 8.6 километра от сушата и може да обслужва танкери с вместимост до 160 000 тона. Благодарение на него се спестяват около 5% от всички логистични разходи.

Въпреки сложните и комплексни манипулации, рафинерията не е регистрирала нито един производствен инцидент през 2014 година, както и редовно или случайно прекъсване на дейността.