Китайските акции продължиха възхода си, достигайки до нови върхове днес, докато по-голяма част от останалите азиатски пазари си поеха глътка въздух след сериозните повишения напоследък.

Изненадващото решение на Централната банка на Сингапур да не облекчава паричната политика подкрепи валутите на развиващите се пазари в региона и предизвика прибиране на печалби при щатския долар.

Централната банка на Китай пък продължи бавно да разхлабва своята политика, сваляйки краткосрочните лихви за пети път от Китайската нова година през февруари, пише Reuters.

Китайският борсов индекс Shanghai Composite нарасна с 1.0%, след като върви нагоре почти без прекъсване от повече от пет седмици. Основният хонконгски индекс, който докосна седемгодишен връх в понеделник и се повиши с 12% за последните пет сесии, изгуби 0.5%.

Японският индекс Nikkei се движеше около 19 900 пункта, след като не успя да задържи пробива си над нивото от 20 000.

На Уолстрийт инвеститорите се опасяваха, че скъпият долар ще ограничи печалбите на международните компании. Индексът Dow Jones приключи вчерашната сесия с понижение от 0.45%, докато S&P 500 изгуби 0.46%, а Nasdaq затвори с 0.15% надолу.

Днес се очакват данните за продажбите на дребно в САЩ. Евентуален оптимистичен резултат би засилил очакванията за вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв по-късно през годината и би подкрепил долара.

Във вторник щатската валута отстъпи част от позициите си. Доларовият индекс се понижи с 0.1% до 99.392 пункта, но въпреки това остава близо до върха. Еврото поскъпна до 1.0570, след като в понеделник падна до 1.0519.

Йената също се оскъпи, след като Койчи Хамада, икономически съветник на японския министър-председател Шиндзо Абе, даде индикации, че йената е прекалено евтина спрямо долара.

Доларът губеше до 119.83 йени, в сравнение с достигнатото преди това ниво от 120.10, докато еврото се разменяше срещу 126.78 йени, след като падна до нива, невиждани от юни 2013 г.

При суровините цената на петрола нарасна, след като от САЩ обявиха, че добивът на шистов петрол ще запише първото си месечно понижение от повече от четири години насам.

Цената на щатския суров петрол се повиши с 46 цента до 52.38 долара за барел, докато петролът от сорта брент добави 48 цента към цената си до 58.39 долара за барел.