Не всеки ден средностатистическият интернет потребител може да зададе на 14-ия най-богат човек в света какъвто въпрос поиска. Потребителите на Facebook обаче получиха точно тази възможност вчера.

Основателят на най-голямата социална мрежа Марк Закърбърг вчера отговаряше на въпроси на своите близо 32 милиона почитатели, приканвайки ги да споделят каквото им хрумне.

В рамките на един час главният изпълнителен директор на Facebook отговори на над 15 въпроса, вариращи от това как минава един негов работен ден до големите планове на компанията за Internet.org, информира CNBC.

На въпрос по колко часа на ден работи, Закърбърг отговори, че обикновено прекарва в офиса "не повече от 50-60 часа на седмица." Той също така споделя, че мисли много по въпроса "как да свърже света и да обслужва обществото по-добре" и извън офиса.

Вижте още: Как Марк Закърбърг наема хора на работа?

Създателят на Facebook не смята, че социалната мрежа пречи на уменията на хората да общуват лице в лице

"Инструменти като Facebook помагат на хората да комуникират с хора, които не са пряко до тях," пише той. "Например, аз мога да поддържам връзка с членове от моето семейство, които пътуват или с приятели, които живеят в други страни.

Страхотно е да мога да правя това, тъй като в противен случай няма да имам добри възможности да поддържам връзка с тези хора."

Facebook има амбициозни планове за проекта Internet.org

Две трети от света няма връзка с интернет, а Facebook иска да промени това. Запитан дали Facebook има планове да разшири проекта Internet.org в Европа, Закърбърг казва, че приоритет на компанията са страните с най-много хора, които не са свързани с интернет.

Закърбърг е отбелязвал в миналото, че осигуряването на интернет връзка на всички по света не е нещо, което той очаква да носи печалба на Facebook в близко бъдеще.

Какво е да поддържаш най-голямата социална мрежа в света

Замисляли ли сте се някога как Facebook се справя с 1.4 милиарда посетители от цял свят всеки месец? "Необходими са много терабитове пропусквателна способност и стотици хиляди сървъри!" обяснява Закърбърг.

Вижте още: Новата централа на Facebook (снимки)

Лудите технологии, по които работи Facebook

Минаха 14 месеца, откакто Facebook похарчи 2 млрд. долара за компанията за комплекти за виртуална реалност Oculus VR, която според Закърбърг ще създаде "доста лудо" дигитално бъдеще за нас.

"Нашата мисия е да даваме на хората силата да преживяват всяко едно нещо. "Дори и ако нямаш възможността да пътуваш навсякъде или да бъдеш с някого лично, или дори ако нещо е физически невъзможно да се направи в нашия аналогов свят, целта е да се помогне за създаването на средство, което да ти даде способността да правиш всичките тези, неща, които иначе не би могъл да правиш."

Как така?

"Точно както днес заснемаме снимки и видеа и после ги споделяме в интернет, за да ги видят другите, ще можем да улавяме цели 3D сцени и да създаваме нова среда, след което ще можем да ги споделяме с хората," пише Zuckerberg.

Facebook днес, Facebank утре?

Миналия месец Facebook предложи нова функция в своето приложение Messenger, което позволява на приятелите да изпращат пари помежду си. Закърбърг обяви плановете на компанията да "направи тази функция достъпна за повече хора скоро," добавяйки, че "много се вълнува за разширяването й в бъдеще."

По време на сесията въпроси и отговори някой дори попитал Закърбърг за работа

Потребителят на Facebook Ван Чау Тран попитал Закърбърг за работа, а друг потребител на име Никилас Хек му отговорил с насмешка, "Да, разбира се! Понеделник в 8 часа! Не закъснявай."

Отначало не изглеждало, че Закърбърг ще отговори на въпроса, който е един от стотиците, зададени по време на чата. Закърбърг обаче отговаря. Деветнадесет минути по-късно Закърбърг споделя линк със свободните работни места във Facebook.

Засега не става ясно дали Тран е кандидатствал за работа във Facebook.