Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитман е най-богатата жена в технологичния сектор с лично състояние, оценявано на 1.3 млрд. долара, според нова класация на Wealth-X.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг заема второто място в класацията с 1.22 млрд. долара, докато челната тройка се оформя от 42-годишния съосновател на Alibaba Луси Пенг, която разполага с 1.2 млрд. долара.

Четвъртото място в подреждането е за председателя на HTC Шер Уанг, чието състояние се оценява на 890 млн. долара, докато главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер заема петото място с 410 млн. долара.

Притежаваните акции на компаниите, които ръководят, съставляват по-голяма част от богатството на повечето бизнес дами в класацията.

Вижте още: Златният парашут на Мег Уитман е впечатляващ

По-голяма част от богатството на 58-годишната Уитман идва от продажбата на дела й в eBay през 2007 г., отбелязват от Wealth-X. Уитман бе главен изпълнителен директор на компанията за онлайн търговия в периода 1998 – 2008 г.

В същото време Сандбърг продава акции на Facebook от 2012 г., с което е генерирала над 700 млрд. долара кеш преди данъци. Тя все още притежава акции на Facebook за около 430 млн. долара, по оценки на Wealth-X.

Книжата на Facebook в момента се търгуват на цена от около 83.5 долара за брой.

Луси Пенг от Alibaba, или Пенг Лей, както още е известна, става милиардер, след като китайският гигант в сферата на онлайн търговията бе оценена от пазара на 167 млрд. долара преди историческото й първично публично предлагане на акции през миналата година.

Пазарната капитализация на Alibaba в момента е около 210 млрд. долара, след като акциите на компанията губят около 18% от стойността си от началото на годината.

Родената в Тайван Шер Уанг, която зае поста главен изпълнителен директор на HTC миналия месец, присъства редовно в класациите на богаташите, но слабото представяне на HTC в последните години намали значително богатството й.

Състоянието на Уанг и нейния съпруг се стопи с 950 млн. долара през 2014 г., след като акциите на HTC поевтиняха с 50% през миналата година.

Състоянието на петте най-богати жени в технологичния сектор обаче все още остава далеч от това на колегите им от мъжки пол.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 79.2 млрд. долара. Бившият главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън пък разполага с 54.3 млрд. долара.

Вижте още: Най-влиятелните жени в света

Въпреки че години наред в тази посока се бележи прогрес, заплащането при жените и мъжете все още се различава значително.

Едва 5% от главните изпълнителни директори на компании от Fortune 500 са жени, а техните заплати постоянно са по-ниски от тези на мъжете.

Според Световния икономически форум, за изравняване на заплащането при жените и мъжете ще са необходими 81 години.