Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг оглавява класацията на най-богатите хора в света, чиято възраст е под 40 години. Общият брой на богаташите под тази възраст е 46.

Половината от намерилите място в челната десетка са свързани със социалната мрежа. В подреждането, освен Закърбърг, чието състояние по последни данни се оценява на 35.1 млрд. долара, са още Дъстин Московиц, Шон Паркър и Едуардо Саверин.

Московиц, който така и не завърши Харвард, е един от съквартирантите на Марк Закърбърг, а по-късно и първи служител във Facebook. Той напуска Facebook през 2008 г., за да основе Asana, която произвежда инструменти за подобряване на производителността на работното място. Богатството му днес се оценява на 7.7 млрд. долара.

Вижте още: Те не завършиха Харвард, но натрупаха състояние

Първият президент на социалната мрежа и съосновател на Napster Шон Паркър също не е завършил колеж, но пък притежава 5.2 млрд. долара

Днес той заема ръководни постове в компании като Spotify и Yammer.

Още: Милиардери, които не са завършили колежи

Едуардо Саверин

Едуаро Саверин, от своя страна, който също участва в създаването на Facebook, днес притежава 53 млн. акции или близо 4% от социалната мрежа. Историята на Саверин обаче е доста вълнуваща.

Той е роден в Бразилия, а през 2012 г., или малко преди листването на Facebook на борсата, се отказва от щатското си гражданство. Изчисленията сочат, че това му е спестило към 700 млн. долара от данъци.

Днес Саверин, който стана известен най-вече с делото си срещу Марк Закърбърг за това, че не му е признат статута на основател на Facebook, живее в Сингапур. Състоянието му се оценява на над 4 млрд. долара.

В класацията има и още един милиардер, чиято история придоби популярност, главно след като Facebook закупи WhatsApp. Неговото име е Ян Коум, като състоянието му се оценява на 7.7 млрд. долара.

Не пропускайте: Как един от най-младите милиардери в света харчи парите сиВ топ 10 попадат и две жени – Янг Хуян и Елизабет Холмс.

Янг, която е дъщеря на основателя на имотната компания Country Garden Holdings, за поредна година е най-богатата азиатка. Нейният баща прехвърли дела си на Янг преди първичното публично предлагане на акции на компанията през 2007 г.

От своя страна, Холмс е най-младата жена милиардер в САЩ, която е натрупала състоянието си сама. Днес тя е главен изпълнителен директор на основаната от нея биотехнологичната компания за кръвни тестове Theranos.

Нейната история може да прочетете тук

Останалите представители в топ 10 са Алехандро Санто Доминго Давила, който е сочен за един от най-красивите милиардери в света, един от най-богатите ергени в света Скот Дънкан и съоснователят на Uber Травис Каланик.