Тази седмица излезе традиционната ежегодна класация на милиардерите на сп. Forbes. Както и досега, в нея няма българи.

Държавите, с които граничи България, обаче могат да се похвалят общо с 37 милиардери.

В Македония и Сърбия няма милиардери, поне според Forbes, така че тези 37 милиардери живеят в Турция, Гърция и Румъния.

С най-голям брой милиардери на Балканите може да се похвали Турция, където броят на хората с десетцифрено състояние възлиза на цели 32.

Най-богатият турчин за поредна година е Мурат Юлкер, председател на Yildiz Holding – най-големият производител на хранителни продукти в Турция с лично състояние, оценявано на 4.4 млрд. долара.

След него се нарежда Хюсню Озйегин, собственик на FIBA Holding, чиито компании развиват дейност в сферата на финансите, търговията на дребно, имотите и корабостроенето. Той разполага с 2.7 млрд. долара.

Вижте още: Топ 10 на милиардерите в Турция

Челната тройка на милиардерите в Турция се оформя от Семахат Севим Арсел, която е член на известната фамилия Коч и е в борда на директорите на Koc Holding. Състоянието на Арсел възлиза на 2.6 млрд. долара.

В Турция има още пет човека, които разполагат с по над 2 млрд. долара, като това са Мустафа Коч (2.5 млрд. долара), Ферит Сахенк (2.5 млрд. долара), Сарик Тара (2.4 млрд. долара), Ерман Иличак (2.2 млрд. долара), Суна Кирач (2.2 млрд. долара) и Филиз Сахенк (2.2 млрд. долара).

Най-богатият човек в сeверната ни съседка е Йоан Никулае. Той оглавява класацията на най-богатите румънци в последните три години и е единственият неизменен милиардер в нея.

Най-голямата му компания е земеделският холдинг Interagro. Той също така контролира цигарен завод, два хотела и футболния клуб Астра Гюргево. Състоянието на Никулае се оценява на 1.2 млрд. долара.

Вижте още: Как се забавлява най-богатият румънец?

Единственият друг милиардер в Румъния, според Forbes, е Йон Циряк. Част от бизнес империята на бившия тенисист днес са Tiriac Holdings, TiriacAIR, UniCredit Tiriac Bank, Allianz-Tiriac Asigurari Romania, TiriacAuto, Tiriac Leasing и Tiriac Travel. Богатството на Циряк възлиза на 1 млрд. долара.

Вижте още: Вижте кой е най-богатият бивш професионален спортист в света

Въпреки кризата, Гърция може да се похвали с трима милиардери в тазгодишната класация на изданието, като и тримата разполагат с по над 2 млрд. долара.

Най-богатият човек в южната ни съседка е Филип Ниаркос. Той е най-големият син на покойния Ставрос Ниаркос, един от най-богатите корабни магнати в света, който се конкурира в бизнеса в продължение на десетилетия с Аристотел Онасис. Състоянието на Ниаркос възлиза на 2.5 млрд. долара.

Второто място в Гърция е за Спиро Лацис, който също е потомък на корабен магнат. В днешно време обаче най-големите активи на неговата фамилия са дяловете в EFG International, както и в петролната компания Hellenic Petroleum и в строителната компания Lamda International. Богатството на самия Лацис възлиза на 2.4 млрд. долара.

Третият груци милиардер, посочен от Forbes, е Аристотелис Мистакидис. Той притежава 3% от базирания в Лондон гигант в сферата на търговията със суровини и миннодобивната дейност Glencore. Мистакидис става милиардер през 2011 г. именно от IPO-то на Glencore. В момента състоянието му се оценява на 2.1 млрд. долара.