Ръстът на немската икономика се очаква да се ускори заради слабото евро, прогнозират от немския институт IFO.

Очакванията на института са немската икономика да нарасне с 2.1% през тази година спрямо прогнозирания през есента на миналата година ръст от 1.2%.

„Ниските цени на петрола оставят на германците повече пари за харчене, в същото време слабото евро стимулира износа на немски стоки“, кмонетира Тимо Волмершаузер от института IFO.

Безработицата в най-голямата европейска икономика също се очаква да се понижи до ниво от 6.3% през тази и 5.9% през следващата година спрямо нивата й от 6.7% през изминалата година, прогнозират още от института.

Ръстът на еврозоната също е бил завишен до 1.4% за тази година спрямо предходните очаквания за ръст от едва 1.1%. За следващата и по-следващата години прогнозите са за ръст от 1.7 и 1.8% спрямо 1.5 и 1.7% преди това.

През последните месеци станахме свидетели на значително подобрение в изнасяните за немската икономика данни. Потребителското доверие в Германия се повиши до 14-годишен максимум през април.

По-рано стана ясно, че индексът на инвеститорското доверие в Германия се повиши до нова най-висока от година насам стойност през март.

Еврото реагира позитивно на данните, като единната валута се върна при нива на търговия над 1.0700.