Джош Чилдрес, бивш баскетболист от НБА, който е спечелил над 60 млн. долара през кариерата си, след като се дипломира от Станфордския университет, в момента играе в Австралия.

В интервю за Grit Media Чилдрес бе запитан как така професионалните спортисти фалират.

Въпреки че в момента печели по-малко пари от времето, в което играеше в НБА, Чилдрес споделя, че е успял да избегне финансовите проблеми, с които някои атлети се сблъскват.

Вижте още: Най-добре печелещите отказали се спортисти

Чилдрес, който бе избран под номер 6 в драфта през 2004 г. и подписа 4-годишен новобрански договор на стойност 11.7 млн. долара, казва, че първата грешка, която един спортист прави, е да надцени с колко пари разполага.

"Първата грешка е, че хората си казват 'Окей, имам 11 млн. долара,'" казва Чилдрес. "Всъщност имате пет милиона долара след данъците и то за период от четири години. Така че къщата за 1 млн. долара, която сте си купили и сте си мислили, че ви остават 10 млн. долара, изведнъж става много по-скъпа.

Повечето момчета купуват на майките си къща, кола или някакъв друг подарък. Те купуват кола и за себе си. Трябва да плащате между 2 и 4% такса на агента си. Имате НБА фонд, за който трябва да отделяте пари. Така че този чек, който сте получили, се стопява."

Според Чилдрес друг голям фактор е влиянието на по-опитните играчи, които печелят повече пари.

Вижте още: Петте основни причини, поради които спортистите фалират

"Някои от по-опитните играчи харчат повече пари от други," обяснява Чилдрес. "Ако тези играчи ви вземат под крилото си, тогава и вие свиквате да харчите повече. Така си мислите, че трябва да бъде и се увличате и в крайна сметка харчите много повече, отколкото би трябвало."

Чилдрес споделя, че той също е изпадал в подобна ситуация през кариерата си, но е успявал да контролира разходите си.