Ако това заглавие не ви изглежда много смислено, добре дошли в 21 век, където една програма, направена така, че да купува автоматично най-различни неща от незаконни онлайн пазари, беше арестувана от швейцарската полиция.

В началото на годината швейцарската полиция иззе програма на име Darknet Shopper - бот, който посещава частни мрежи и купува най-различни неща с виртуалната валута биткойн. Бяха конфискувани и нещата купени от програмата. Повечето от продуктите са били най-обикновени, като контрабандни стоки и прочие, но роботът е поръчал и известно количество екстази от Германия.

Създателите на програмата !Mediengruppe Bitnik информираха, че са предоставяли по 100 долара на седмица на робота под формата на биткойн, след което той е можел свободно да избира и купува по интернет по един артикул на седмица, който след това им изпращал по пощата. Закупените от него неща впоследствие това били показвани като част от изложба.

На сутринта на 12 януари, ден след закриването на изложбата, местните власти конфискували и запечатали закупените стоки и самата програма. Целта на конфискацията е била да се попречи трети лица да бъдат изложени на заплаха, чрез показването на закупените наркотици, според създателите на програмата.

Благодарение на някои напредничави съдии обаче, роботът вече е освободен и може да пазарува отново. От !Mediengruppe Bitnik информират, че полицията е освободила бота, след като е унищожила закупения наркотик. Полицаите обаче не са унищожили контрабандните кецове Nike, които роботът е купил.

Съдията е обявил, че в показването на контрабандни стоки под формата на проект на изкуството няма нищо лошо и че ботът е напълно законен.