Най-новата микродържава в света иска да се превърне в най-големия данъчен рай.

Либерландия, която е с площ от едва 7 кв. км и се намира по поречието на река Дунав между Сърбия и Хърватия, бе основана по-рано този месец и планира да облага с данъци само по желание.

"Ние не искаме държавата да взема пари от хората," споделя Вит Йедличка, жител на Прага и новият президент на Либерландия, в интервю за Business Insider. "Искаме данъците да са по желание."

Йедличка, който бе избран на поста от тричленна комисия, казва, че е основал Либерландия, за да обърне “концепцията за устройството на една държава с главата надолу.”

След като работил като финансов анализатор в Чехия, Йедличка бил мотивиран от постоянно нарастващите данъци и регулации да предяви претенции към парче земя, която не е собственост нито на Сърбия, нито на Хърватия.

Вижте още: Вижте колко живот остава на най-невероятните места в света

Жителите и посетителите на новата страна ще имат право да използват каквито пари поискат, в това число криптовалути като Bitcoin, за да купуват и продават стоки и да извършват сделки в Либерландия.

"Хората няма да бъдат ограничени само от една валута," казва Йедличка.

Йедличка твърди, че вече е получил предложения за създаването на валута и борси, които ще бъдат виртуални, по подобие на Nasdaq.

Единствената функция, която правителството ще има, ще бъде да защитава републиката, чийто модел на управление ще бъде представителна демокрация, както и да поддържа законността и реда, според Йедличка.

"Според нас това са най-важните роли на държавата," казва той, добавяйки, че наркотиците ще са незаконни.

Няма да има социални програми като здравеопазване и пенсии, а правителството няма да има право да трупа бюджетен дефицит. На всеки закон ще може да се налага вето с референдум.

В момента това парче земя е до голяма степен незастроено, но Йедличка твърди, че много архитекти са се свързали с него за инфраструктурата и сградите в Либерландия.

Първоначалното застрояване ще бъде финансирано с инвестиции, които Йедличка твърди, че не липсват, а основните услуги, като пътища и комунални сгради, че бъдат частно финансирани.

Микродържавата ще процъфтява, дори и никой от жителите й да не иска да плаща данъци, заради инвестициите, които идват от цял свят, казва Йедличка.

"Ще имаме толкова много пари, че няма да знаем как да ги харчим," добавя той.

Повече от 260 000 души вече са кандидатствали за гражданство в новата държава, според Йедличка. Гражданите от първата вълна ще бъдат подбирани въз основа на това как могат да помогнат за изграждането на страната.

Няма ограничения за това колко хора ще могат да живеят там, а Йедличка не се притеснява от недостига на място.

"Не мисля, че има някакъв лимит. Зависи от това колко пари има," казва той. "Можем просто да строим по-големи сгради. Вижте Хонконг."

Засега Йедличка работи с екип от седем души, които преглеждат имейли и друга кореспонденция от хора, които искат да се преместят в Либерландия.

Предпочитани са компании или заможни хора, които "се чувстват заплашени от регулациите, които им се налагат," казва той.

"Икономическата свобода движи една страна и това го виждаме по цял свят," продължава той.

Йедличка отхвърля опасенията, че Сърбия или Хърватия може да изразят несъгласие с неговите претенции към земята или пък ще искат да завземат територията й по начина, по който Китай придобива Хонконг, ако новата държава се окаже успешна.

"Ние сме нация вече, а това би било атака срещу суверенна нация," казва той.

Засега нито Хърватия, нито Сърбия са отговорили на писмото, с което се обявява независимостта на Либерландия, признава той. Първите дипломатически посещения в съседните държави ще бъдат направени в следващите седмици.

Вижте още: Седем отдалечени и мистериозни островни чудеса

"Надяваме се да донесем много просперитет в региона и добри отношения със съседите ни," казва Йедличка.

Тази нова държава може да изглежда малка, но е по-голяма от Монако, чиято площ е малко над 2 кв. км.

“Това е едно страхотно парче земя във формата на сърце,” казва Йедличка, описвайки новата си страна. “Хубава река и слънчеви плажове. Това също така е едно хубаво място за данъчен рай."