Тези кътчета от планетата приличат на картини или на сцени от фантастичен филм. Но са напълно истински.

Салар де Уюни, Боливия

По време на дъждовния сезон най-голямото солено плато в света се превръща в огледало. Това място се ражда, когато няколко праисторически езера се обединяват в едно.

Повърхността има толкова висока отразителна способност, че се използва за калибриране на сателити.

Планините Тианзи, Китай

Тези високи и тънки планини са толкова необичайни, че са използвани от Джеймс Камерън във филма му Аватар.

Сформирани са от река преди 380 милиона години, когато водите й унищожават околния пясъчник, оставяйки само издръжливи каменни колони. Някои от тях достигат над 1219 метра височина.

Часовоите на Арктика, Финландия

Тези стражи всъщност са гигантски дървета, покрити със сняг и лед. Тази странна гледка може да се види през зимата, когато температурите варират от -40 до -15 градуса по Целзий.

Пещери Рийд Флут, Китай

240-метровата пещерна система е една от най-популярните забележителности в Китай за повече от 1200 години. Красивите сталактити, сталагмити и стълбове са създадени чрез водна ерозия.

В наши дни те са подчертани от множество цветни светлини, които създават една наистина сюрреалистична среда.

Ледена пещера Скафтафел, Исландия

Ледените пещери са временни структури, които се образуват в края на ледниците, когато течащата вода направи дупка в тях.

В леда има много малко въздушни мехурчета, които поглъщат светлината, с изключение на синьото, придаващи на леда уникалния му цвят.

Каньон Антелопе, Аризона, САЩ

Този каньон е формиран в продължение на милиони години от течаща вода, която издълбава дълбоки и тесни процепи в скалите.

Тъй като значително по-малко светлина прониква до най-дълбоките му части, стените често изглеждат в различни цветове.

Вижте още: 10 извънземни пейзажа от Земята

Водопадът Бигар, Румъния

Местните жители наричат ​​този водопад "чудото от дефилето Минис." Падът на водата е от над 8 метра, създавайки един от най-красивите водопади в света.

Горещият извор Гранд Призматик, Уайоминг, САЩ

Това е най-големият горещ извор в Съединените щати. Ярките му цветове през пролетта са резултат от пигментирани микроби, които живеят край богатата на минерали вода.

Мъртвата долина, Намибия

Не, горните снимки не са сюрреалистични картини. Те са от Мъртвата долина, където дърветата се открояват на фона на най-високите пясъчни дюни в света.

Тюркоазеният лед на езерото Байкал, Русия

Байкал е най-старото сладководно езеро в света. През зимата то замръзва, но водата е толкова ясна, че можете да видите на близо 40 метра под леда.

През март студът и слънцето причиняват пукнатини в ледената кора, което води до тюркоазените ледени парчета, които виждаме на повърхността.

Сокотра, Йемен

Една трета от растенията на остров Сокотра не се срещат никъде другаде на планетата. Една от най-странните форми на живот е дървото драконова кръв, което прилича на чадър.

Занги Даксия, Ганзу, Китай

Тези колоритни скални образувания са резултат от червен пясъчник и минерални залежи, натрупвали се в продължение на 24 милиона години.

Вятърът и дъждът са издълбали невероятни форми в скалите, образуващи естествени стълбове, кули, клисури, долини и водопади.

Тунелът на любовта, Клеван, Украйна

Този тунел е оформян в продължение на много години, тъй като влаковете са пътували по линията по три пъти на ден и са излели в специфична арка околните дървета.

Сега изоставена, железопътната линия е романтично място за разходки.

Пещерата Глоууорм, Уайтомо, Нова Зеландия

Хиляди малки светулки висят от тавана на тази пещера и излъчват луминисцентна светлина, създавайки една сцена, подходяща за декор на научно-фантастичен филм.

Провинция Уануанг, Китай

Техниките на фермерите в тази китайска провинция са създали един пейзаж, който е наистина невероятен.

Тези оризови полета са разположени по склоновете на планината Айлао.

Езеро Хилиър, Австралия

Смята се, че розовият цвят на езерото е резултат от водорасли и бактерии. Въпреки странния оттенък, езерото не изглежда да има някакви странични ефекти върху хората или местната фауна.

Вижте още: Най-смъртоносните езера

Памуккале, Турция

В продължение на милиони години топлите извори в Памуккале са трансформирали пейзажа.

Въпреки че изглеждат като тераси от лед и сняг, в тази част на Турция можете да събирате тен по бански през цялата година. Теренът е покрит с бял варовик.

Река Каньо Кристалес, Колумбия

Благодарение на населяващите я представители на флората и фауната, тази река се оцветява в жълто, зелено, синьо, черно и червено.

Скалите тук са на около 1.2 милиарда години, и тези, които посещават мястото, го наричат ​​най-красивата река в света.

Пещери Патагония Марбел, Чили

Сформирани са в продължение на хиляди години от вълните, които се разбиват в калциевия карбонат на скалите. Тези пещери са с толкова гладки стени, че отразяват лазурните води на езерото.

Великанският тротоар, Северна Ирландия

Преди около 50-60 000 000 години интензивна вулканична дейност в района образува плато от лава. С течение на времето лавата се охлажда и създава колони, които са толкова съвършени, че почти изглеждат като изкуствени.

Летящият гейзер, Невада, САЩ

Той е създаден случайно от хората. Когато е нарушена целостта на земната обвивка, минералите и водораслите излизат на повърхността и образуват една извънземна могила.

Подводният водопад, остров Мавриций

Силните океански течения непрекъснато дърпат пясъка от бреговете на остров Мавриций в бездната долу, като създават този подводен водопад.

Планина Рорайма, Южна Америка

Тази планина е една от най-старите на Земята, датираща от 2 милиарда години, когато се издига високо над околния пейзаж в резултат на тектонична активност.

Склоновете на планината са стръмни отвесни скали, с няколко водопада, почти невъзможни за изкачване.

Остров Аогашима, Китай

Това е вулканичен остров, разположен на 320 км от бреговете на Токио. Гледката е направо невероятна – по-малък вулкан в рамките на голям вулкан.

Вижте още: Най-красивите островни държави в света

Пещерата на Фингал, Шотландия

Подобно на Тротоара на великана, тази пещера е образувана от лава. Назъбените формации от външната страна са изцяло дело на природата.

Подводната река, Мексико

Под водите на река Сеноте Ангелита тече друга река. Реката е пълна с хидроген сулфат, който е много по-тежък от нормалната солена вода. Когато се устремява към дъното, той образува поток вътре в реката.

Мина Найка, Мексико

Тази сребърна мина е покрита с кристали с огромна големина. Те са формирани от хидротермални флуиди, издигнати от магмата.

Скритият плаж, Мексико

Този прекрасен плаж е създаден от тестови експлозии на военните в началото на 1900 г. Днес околните острови са природен парк.

Езеро Натрон, Танзания

Това езеро е с уникално високо съдържание на сол. Въпреки това в него живеят микроорганизми, които произвеждат червения пигмент, оцветяващ водата.

За другите животни солта е смъртоносна – при допира си с водата на езерото те калцират и се превръщат в камък.

Окото на Африка, Мавритания

Тази ерозирала „купа“ се намира в сърцето на пустинята Сахара. Нейният диаметър е 38 км. Естественото образувание е толкова впечатляващо, че дълго време учените са вярвали, че се дължи на астероид.

Северно сияние, Исландия

Изолираните планини на Исландия разполагат с една от най-великолепните природни забележителности в Северното полукълбо.

Гледката на ледници, кратери, езера и гейзери спира дъха през деня, а когато падне нощта, районът се превръща в едно от най-добрите места за наблюдение на северното сияние.

Плитвички езера, Хърватия

Национален парк Плитвице е най-големият в Хърватия и най-старият в Югоизточна Европа.

Над хиляда години водата, течаща през скалите, създадава естествени езера, пещери и водопади.