Ако вече сте посетили Дубай и сте очаровани от културата и атмосферата на Близкия изток, вижте още 5 дестинации в региона, които също си заслужава да посетите, но често остават в сянката на Дубай. Ето кои са те:

1. Абу Даби, ОАЕ

В последното десетилетие в Абу Даби изникнаха много нови луксозни хотели и места за забавление.

Днес в пейзажа на града се извисяват 72 небостъргача и още 165 високи сгради.

Виж още: 10 неща, които трябва да направите в Дубай

Една от най-големите атракции е бялата джамия Шейх Зайед, която побира 40 000 души. Друга атракция е Масдар Сити – зелен, еко град, който ще бъде напълно готов през 2025 година, но вече се допускат посетители в части от него.

2. Доха, Катар

През 2022 година Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол и ще бъде посетен от десетки хиляди туристи от западния свят.

Столицата на Катар напълно се е преобразила за последното десетилетие. Тя има за цел да надмине Дубай и да стане дестинация номер 1 в района.

Виж още: Изумителната трансформация на Катар (снимки)

Въпреки модернизацията си, Доха се гордее със своя арабско-ислямски произход и показва културата си в многобройни музеи.

Музеят на Арабското изкуство е един от най-атрактивните за туристите.

3. Аман, Йордания

Столицата на Йордания е изненадващо модерен град.

В и около нея има останки от древната й история. Над града се извисява цитадела, както и руини от римски, византийски и други постройки. Кулата на Херкулес и двореца Умаяд са сред основните атракции.

В града има римски театър, изсечен в един от хълмовете.

Улица Рейнбоу показва модерната част на града, с множество бутици, барове, магазини.

4. Шарджа, ОАЕ

Това е едно от 7-те емирства, съставляващи ОАЕ.

Шарджа обаче не е толкова модернизирана. Тук няма да видите небостъргачи и луксозни хотели. Повечето атракции са от културно-исторически характер. Шарджа е под защитата на ЮНЕСКО.

В района Ал Казба има много галерии, музеи и се провеждат фестивали. Качете се на голямото виенско колело Eye of the Emirates, от където ще може да видите целия град.

5. Мускат, Оман

Мускат е красива смесица от древно и модерно. Тук има много дворци, джамии и музеи. Пристанището Мутрах е място, което трябва да видите.

То има историческо и икономическо значение за града. Сред забавленията, които се предлагат тук, са нощни сафарита, гмуркане, скално катерене и дори надбягване с камили.