Руският газов гигант Газпром отчете 86% спад в печалбата си за 2014 г. вследствие на поевтиняването на рублата, понижените световни цени на суровините и спора си с Украйна.

Държавната компания, която генерира около 8% от БВП на Русия, обяви днес, че положителният й резултат е намалял до 159 млрд. рубли (3.1 млрд. долара).

Руските производители на природен газ и петрол пострадаха от по-ниските цени на петрола в последните месеци, а поевтиняването на рублата спрямо долара увеличи размера на задълженията им, деноминирани в долари.

Газпром, която е най-големият производител на природен газ в света, също така намали продажбите за Украйна, която бе един от най-важните й пазари, заради отдавнашен спор относно задължения и ценообразуването.

Акциите на Газпром поскъпнаха с 1% рано днес, представяйки се по-добре от индекса MICEX.

Загубата на Газпром само за четвъртото тримесечие възлиза на 8.3 млрд. долара, или повече отколкото анализаторите очакваха.

Компанията също така обяви, че е понесла валутни загуби в размер на 1.1 трлн. рубли (21.2 млрд. долара) през миналата година, докато най-различните й отчисления са нараснали с 245.5 млрд. рубли, в това число провизии, свързани със спора й с Украйна.

Въпреки натиска от слабата рубла, компанията е увеличила инвестициите с 4 млрд. долара, в сравнение с първоначално планираното за 2015 г.

Общите й продажби нарастват до 5.59 трлн. рубли, в сравнение с 5.25 трлн. рубли през 2013 г.

Газпром генерира повече от половината от приходите си от продажбата на природен газ в Европа. Компанията е заплашена от още по-големи глоби на фона на обвиненията на Европейската комисия, че е таксувала купувачите в Източна Европа по-скъпо и е пречела на свободната конкуренция.

Компанията обяви, че продажбите на природен газ в Европа и други страни са намалели с 8.5% до 159.4 млрд. куб. м, докато средната цена се е увеличила с 11% до 13 478 рубли на 1 000 куб. м.

От руското министерство на икономиката очакват средната цена на руския газ за Европа да падне с над една трета - до 222 долара за 1 000 куб. м през 2015 г.