Вие искате да увеличите дохода си. Или пък сте студент с икономическа насоченост, който търси реализация. Или просто обичате предизвикателствата и се хвърляте във финансовите пазари.

А може и да е чиста случайност, но по някаква причина влизате в полезрението на някоя от финансовите компании, които започват да ви предлагат алтернативи за бързо забогатяване.

Първа стъпка – тук ще чуете как всичко е повече от розово. Най-честите прилагателни, които ще срещнете в тези реклами, варират между „лесно“ и „безплатно“, което в комбинация дава чакания резултат и вие решавате да опитате.

Започвате с демо сметка и ви харесва. И как не, виждате, че с няколко клика можете да реализирате доходи отвъд тези… за месец. Или година.

Е, точно тогава мечтата, която се проектира от компанията, която ви таргетира, започва да притиска алчността ви… Резултатът – ако сте по-емоционални и по-агресивни – отваряте сметка.

Без ясното съзнание, че тотално ви липсва яснота за структурата на пазара, инструменти, фактори, влияещи на цените и т.н. и т.н. Без дори да сте придобили необходимото критично мислене, за да оценявате коя информация е ценна и коя просто рекламен шум.

Вижте още: Професионален трейдър с обучение в София на 16 и 17 май

И следва стъпка две – убеждавате се бързо и лесно … че всъщност да станеш богат и успешен във финансовата сфера не е нито бързо, нито лесно, а още по-малко безплатно упражнение. Всъщност, шансът ви да успеете (в дългосрочна перспектива), ако сте начинаещ и сега прохождате, е около 2-3% (МАКСИМУМ).

А шансът да фалирате първоначалната си сметка в рамките на под 6 месеца – около 95%.

Стряскащо, нали?! И все пак – предизвикателството си заслужава, защото пазарите предоставят всичко. Наистина възможностите са неограничени. Свободата да определяш сам правилата, свободата да взимаш самостоятелно решения, свободата да работиш нещо, което обичаш… и не на последно място – печалбите. И точно затова е трудно постижимо.

И за да продължи да се върти рекламното колело, много често след първата загуба ще чуете, че „така е на пазара – един губи, друг печели“. Или „това е, защото вашата загуба е печалба на някой друг трейдър / инвеститор“. Какво всъщност се случва?!

В най-честия случай, когато сте прохождащ на този пазар… вашата загуба е печалба за вашия брокер. И да, можете да чуете, че „всичко излиза на реален пазар“ или „ние нямаме право да задържаме вашите позиции“ и т.н., и т.н., но това не е точно така. Да вземем например валутния пазар.

Стандартната трансакция на междубанков, реален пазар се осъществява през стъпка 100 000. Това е т.нар. „стандартен лот“, тоест всичко, което искате да се търгува, трябва да е 1, 2…3 лота и т.н. Всеки от вас знае дали търгува по такъв начин. Всичко, което не отговаря на този стандартизиран обем, по начални условия остава, като риск в самия брокер/посредник.

Четете още: Как да следим обемите и цените на пазара?

И не, това не е нещо лошо, до момента, в който той се държи като ваш партньор – тоест имате необходимата сигурност на средствата си, имате възможност за свободно движение на средствата, сделките ви се изпълняват бързо и стабилно.

И все пак, остава въпросът, ако в общ план вашата загуба е печалба за посредника, който ви осигурява възможност да търгувате и инвестирате (като в никакъв случай не трябва да се слагат всички компании под общ знаменател), има ли интерес брокерът да ви осигури качествено обучение?! Има ли интерес да се научите на практика как да печелите?!

Ако той плаща вашите печалби… ще желае ли да бъдете печеливши?! Именно по тези причини голяма част и от „обучителните“ материали в интернет са строго и ясно комерсиално насочени.

Те потвърждават подходите, че всичко е бързо, лесно и безплатно… и отново ви водят към отваряне на сметка, започване на процеса, но… в резултат на факта, че не сте достатъчно добре подготвени шансът ви за успех… продължава да бъде толкова миниатюрен, колкото и в самото начало.

Това да научите кой бутон е необходимо да бъде натиснат за да изградите дълга или къса позиция… е крайно недостатъчно. Но това се разбира, след като са пораженията върху личната ви сметка са вече факт. А вашата загуба се е превърнала в … чужда печалба.

За да намалите щетите и за да увеличите шансовете си за успех в тази трудна индустрия, независимо дали целта ви е просто да имате алтернатива на спестяванията си и допълнителен доход или … искате това да е основната ви професия, е нужно да се отдели много време за подготовка, обучение и ясна визия за това с какво се захващате.

Затова утре ще разкажем за това „КОИ СА ОСНОВНИТЕ ГРУПИ ПАЗАРНИ УЧАСТНИЦИ И КАК ТЕ ВЛИЯЯТ НА ПАЗАРА“.