Колко статии сте чели за успеха?! За вярването, за начините за печелене на пари?! Много, изобилие от обяснения как и защо някой печели. Странно, нали? В срещите ми с професионалисти от финансовия сектор забелязах, че всеки има собствена визия за това как се печелят пари.

Някои търгуват на дневна база, други скалпират, трети използват за анализ рамки над 1-седмична графика, четвърти въобще не се интересуват от графики, а само от финансовите отчети… едни търгуват по тренд, други търсят обръщане и прочие, и прочие.

Тогава – споровете са безкрайни. И всеки е прав за себе си. Но какво е общото между всички, които дълги години се занимават с пазара?!

Две и само две основни неща – първото е, че всички признават, че пазарът и никога не спира да ни учи, тоест винаги трябва да продължаваме личното си усъвършенстване и второто – преминали са през тежки периоди, тежки загуби и това ги е научило, че рискът трябва да бъде контролиран.

Казано накратко – всички, абсолютно всички независимо на колко години са не спират да се учат и… знаят, че успехът започва когато загубите са предварително начертани. И винаги когато дискусията стигнеше до тези теми няма две мнения, а само съгласие.

След това се замислих колко пъти съм чувал неща от сорта „ама той пазарът… ама те новините, ама това изказване, обаче движението беше по-бързо от нормалното и т.н., и т.н.“

Знаете ли, че: Професионалният трейдър Гавин Холмс ще проведе обучение в България на 16 и 17 май

Истината е, че нито един от професионалистите, които познавам, не се оправдава с обстоятелствата за загубите си. На въпросът „фалирал ли си“ всички, без изключение казват „да, естествено“. Колко хора в България, сте чули с охота да признават загубите и грешките си?!

Това дава най-ясен отговор защо финансовата ни индустрия не спира да буксува в последните години. Хората, които ясно и отговорно искат да се изправят пред проблемите си, да се учат и да се усъвършенстват, са прекалено малко. И още по-малко се говори за Джим Роджърс, Уорън Бъфет, Том Уилямс, Гавин Холмс…, които признават тежките си моменти и как именно те са ги научили и са им помогнали да стават по-добри.

Четете още: 767%... Месечно?!

И това води към втората стъпка. Когато признаеш, че сам си виновен за обстоятелствата около себе си, когато сам потърсиш отговорност за действията си и резултатите от тях, започваш да усещаш глада от усъвършенстване. Да се научиш, да поговориш с успели хора, с тези, които вече на практика са преминали през препятствията.

Тези, които са падали тежко, но са успели да се изправят. И това разбива другият огромно ширещ се мит в българската финансова общност, а именно, че ние вече си знаем всичко, че ние можем всичко… и че никой на нищо не може да ни научи.

Достатъчен ли е един модел, един тип анализ да ни генерира необходимата информация за пазара, за да можем дългосрочно да успяваме – естествено, че не. Непознаването в дълбочина на механизмите на функциониране, на пазар, на който искаме да успяваме е гаранция… за неуспех.

И не е въпросът дали ще фалираме, а кога. А детайлите се променят ежедневно. Скоростта на движение на информацията е в пъти по-бърза от това, което беше преди години. Това, естествено, означава, че нашите сделки и нашите стратегии трябва да се адаптират бързо, с оглед постоянно променящата се среда.

Това, че се ядосваме, когато не ни харесва движението на посока на пазара, няма да промени неговия ход. Но това да разберем кои са основните фактори за тези движения, как търгуват професионалистите, кой с какъв инструментариум разполага, за да движи котировките на различните инструменти, ще ни помогне по-бързо да настроим личните си стратегии, за да извлечем бързи ползи от позициите си и още по-важно – да успеем да контролираме загубите си.

Вижте още: Манипулиран ли е пазарът?

Тези две основни причини стоят зад страшната статистика, че над 95% от индивидуалните трейдъри фалират. И ако трябва да се добави още нещо – убедеността им, че трябва да се справят сами на пазара, без да си помагат… добавя допълнително тегло към този риск.

А истината е, че разговорите, срещите, дискусиите и дори личните истории на хора от индустрията разширяват сериозно мирогледа ни и ни помагат да видим нещата през различен ъгъл. А точно тази гледна точка е понякога решаваща за това… дали ще успеем да избегнем фалита на нашата сметка и дали ще останем на пътя на печалбите във финансовите пазари.

Profit.bg е медиен партньор на VSA-Master Class Sofia 2015 с участието на Гавин Холмс! Още за събитието и във Facebook страницата на обучението