Властите поставиха в черен списък четирима души заради неприлично поведение, като част от опитите си да подобрят имиджа на китайските туристи. Около 100 млн. от тях посещават атракциите по света всяка година, създавайки си не особено добра репутация.

Сред четиримата, сложени в черния списък през тази седмица, е Жанг Ян - жена, която изляла храна върху стюардеса на AirAsia и я обиждала и заплашвала. В черния списък попада и Уанг Шенг - нейният спъник, който също влязъл в спор със стюардесата. Заради тяхното поведение самолетът е трябвало да се върне в Банкок.

Китай започна да издава напътствия за поведение на туристите през 2013 г.

Жанг и Уанг са първите двама души, поставени в черния списък, съгласно правилата, които влязоха в сила през април.

Тези правила позволяват на властите да сложат в списъка някого заради неприлично, неуважително или незаконно поведение, след което да уведомят полицията, граничните власти, транспортните агенции и кредитите агенции.

Няма предвидени наказания, но поставянето на някого в черния списък означава, че плановете за пътуване на съответния човек може да бъдат засегнати за определен период от време.

Жанг и Уанг ще останат в черния списък до март 2017 г.

Третият човек, който попада в списъка, е отворил аварийните врати по време вътрешен полет и е бил задържан за 15 дни. Според туристическата администрация, той трябва да остане в списъка за период от две години.

Четвъртият човек се е покатерил върху статуи на войници, за да си прави снимки. Той ще остане в списъка за период от 10 години.

Благодарение на нарасналите си доходи, рекорден брой китайци пътуват из страната и в чужбина, посещавайки културни забележителности по цял свят. Те обаче често биват критикувани за това, че са прекалено шумни, че пушат на обществени места и че замърсяват.