Позволете да започна с това, че пари има - това заяви по време на панел „Капиталови пазари“ на „Шумът на парите“ Явор Ачев, изпълнителен директор на Pioneer Investments за България.

Един пример. По официална статистика на Европейската асоциация на управляващите дружества активите под управление през 2008 година са били 10 трилиона евро, а в края на 2014 година те вече са 19 трилиона евро. Това е 125% размера на брутния вътрешен продукт на Европа.

Тоест, като прибавим и възможността на банките да финансират, виждаме, че има голям ресурс, който търси къде да се насочи.

Това важи и за България. България е във фокуса на инвеститорите, които инвестират в региона. България бе в топ 10 на фондовете, инвестиращи в нашия регион. Има много средства, които да се насочат към пазара ни, ако има добри дружества, заяви Ачев.

В момента лихвените нива са изключително ниски и в другите държави и корпоративният сектор се възползва от това. Те имаха възможност да рефинансират своите заеми, да инвестират при много по-ниски и изгодни финансови условия. Имаха ли обаче възможност нашите фирми да направят това?

Интересно е, че тези 19 трилиона евро, с които започнах, противно на представите ни за капиталови пазара (че става въпрос за акции), се насочва предимно към инструменти с фиксиран доход на капиталовите пазари.

По-конкретно, средно 38% от инвестициите са във фондове в акции, а останалите около 62% са в инструменти с фиксирана доходност, посочи Ачев.

Безспорно, нивата на лихвите са ниски вече и у нас, след като паднаха значително. Няма видима причина да очакваме ръст. Така че, въпреки че интересът към фондовите борси от дъното на кризата бе много силен, ние очакваме интересът да продължи да нараства през следващите години както от индивидуални, така и от институционални инвеститори.

В тази връзка интересът на корпоративния сектор за повишаване на образованието на широката публика е значително. Смятаме, че това е много важна за развитие на индустрията.

Ако бъде направен правилно, общият европейски пазар ще ни даде възможност да инвестираме при познати и почти еднакви правила. Дори и най-големите европейски пазари не могат да се конкурират сами с щатските пазари и затова по-добре ще е да сме заедно.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.