През изминалата година лихвите по кредити и по депозити силно намаляха и процесът се случваше през последните две години, но през 2014 г.,особено през втората половина, доста се засили по обективни причини, заяви Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър Бизнес развитие в консултантска къща Амрита.

Лихвите по депозитите на този ресурс, който банките са натрупали, достигна едни оптимални нива и вероятно повече няма да намаляват. В лихвите по кредитите продължава лекият спад, но той няма да е толкова бърз, колкото през изминалата година.

Банките са в жестока битка за ограничен брой клиенти. Тази битка вече се води на всякакви фронтове, не само при лихвите. Банките предлагат всевъзможни нови продукти, намаляват таксите и ухажват клиентите си по всякакъв начин, заяви Генев.

Тази битка се пренася и на други фронтове, като оценителския бизнес, защото оценката на имота при кредитирането е особено важна. Така, когато банката започне да поставя някакви условия на оценителя да наклони везните в една или друга посока, това никога не е добре за никого.

Отдел Управление на риска на всяка банка, например, иска да защити банката от лоши кредити. Те гледат единствено интереса на банката. В същото време, от другата страна е клиентът, заедно с кредитния инспектор и вероятно брокера, които много искат една сделка да се случи.

Този конфликт поражда много проблеми. Ние, оценителите, се намираме по средата и гледаме да медитираме цялото положение, заяви експертът.

Ние винаги гледаме да защитим интереса на банката, така че отдел Управление на риска да приеме нашите оценки. В същото време, гледаме тези достойнства на имота, които клиентът вижда, да ги оценим подобаващо. Гледаме да има сделка, за да може и брокерите, и кредитните инспектори да са щастливи. Ние балансираме целия процес.

Напоследък се наблюдава голяма разлика в естеството на имотите, според Генев. Ако 2007-2008 г. сме имали 70 или 80% оценки за новоотпуснати ипотечни кредити, в момента този процент не е повече от 50. Сега имаме 25% оценки за лоши кредити, които идват също от банките и 25% бизнес имоти. Променила се е структурата, вече имаме и доста бизнес имоти, заяви той.

Виждаме повече завръщане на пазара на жилищните имоти в последната 1-2 години, където кредитирането бе спаднало драстично, завърши Виктор Генев.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.