Най-богатият европеец Амансио Ортега вече е и третият най-богат човек в света, след като изпревари мексиканеца Карлос Слим в класацията на най-богатите хора на Bloomberg.

Основателят на Inditex SA, най-голямата компания за модни облекла в света, е увеличил състоянието си до над 69 млрд. долара.

Вижте още: Основателят на Zara е най-богатият собственик на британска земя

То нараства с около 80% от март 2012 г., когато индексът на милиардерите на Bloomberg започва да се изготвя.

Inditex разполага с над 6 600 магазина на марки като Zara, Massimo Dutti и Pull&Bear.

Продажбите на испанската компания са нараснали с 31% от 2012 г. до 24 млрд. долара за 12-те месеца до януари 2015 г. Откакто Inditex става публична компания през 2001 г., Ортега е получил над 3 млрд. долара под формата на дивидент и е инвестирал голяма част от средствата в търговски имоти във водещи градове в Европа и САЩ.

Представянето на милиардера засенчва това на тримата останали най-богати хора в света - Слим и двамата американци Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Състоянието на Слим е намаляло с 1% до 67.3 млрд. долара, откакто Bloomberg го изчислява на ежедневна база, докато това на Гейтс се е увеличило с 38%, а при Бъфет увеличението е от 62%.

Вижте още: Най-богатият европеец с имотна империя за 10 млрд. долара

Ортега е увеличил богатството си с над 7 млрд. долара от 1 януари насам, докато Бъфет и Гейтс са изгубили общо 8 млрд. долара.

Общото състояние на четиримата милиардери доближава 300 млрд. долара, или колкото е БВП на Израел, например.