Лошо ли е да зареждате телефона си през нощта? Можете ли да зареждате iPhone с адаптер за iPad?

Въпреки че много често използваме устройства като смартфони и лаптопи, имаме доста въпроси за това как работят. На фона на цялата съществуващата информация, която не е изцяло вярна, е трудно човек да разбере дали се отнася правилно с електрониката си.

Вижте някои от най-големите митове в това отношение, подбрани от Business Insider:

Компютрите Mac не могат да хванат вирус

Да, компютрите на Apple също са податливи на зловредни вируси. Преди от Apple се хвалеха, че компютрите на компанията не са толкова уязвими на вируси, като тези с операционна система Windows, но компанията бързо промени рекламната си страница, след като Троянски кон засегна хиляди компютри Mac през 2012 г.

Сърфирането в „Инкогнито“ прозорец запазва вашата анонимност

Има едно погрешно схващане, че “инкогнито” е синоним на анонимно. Ако използвате функцията Инкогнито в Google Chrome или подобните функции в останалите браузъри, това просто означава, че браузурът не пази историята ви и не се логва автоматично във вашите профили.

На практика тази функция е полезна, ако искате други хора, които използват същия компютър, да не виждат какво сте правили. Това обаче не може да скрие вашата самоличност от сайтовете, които посещавате или от вашия интернет достачик.

Така че внимавайте, когато посещавате сайтове, които не би трябвало да посещавате.

Ако оставяте телефона си включен на зареждане, това унищожава батерията му

Ако сте като повечето хора, вероятно оставяте телефона си включен в зарядното по цяла нощ, след като батерията вече се е заредила. Според някои това съкращава живота на батерията, но всъщност няма доказателства, че това е така.

Модерните смартфони ползват литиево-йонни батерии, които са достатъчно умни, за да спрат да се зареждат, когато са достигнали пълния си капацитет.

Не зареждайте телефона си, освен ако батерията не е паднала почти напълно

Това също е един популярен мит за литиево-йонните батерии. За батерията ви не е опасно да включите телефона си да се зарежда, преди тя да е изтощена – всъщност това дори може да е по-добре за нея. Батериите имат ограничен брой цикли на зареждане, преди да изгубят способността си да задържат заряда.

Цикълът на зареждане се състои в това да заредите батерията си отново до пълния й капацитет, когато се е изтощила. Животът на батерията на телефона ви намалява с остаряването му, защото тя вече е използвала много от тези цикли, а не защото я включвате да се зарежда, когато е паднала наполовина.

Повече мегапиксели винаги означават по-добра камера

Каква е разликата между 12-мегапикселовите камери и 8-мегапикселовите камери? Не много голяма, оказва се. Качеството на една снимка се определя до голяма степен от това колко светлина е способен да приеме обективът.

По-голямите заснемащи сензори може да са с по-големи пиксели, а колкото по-големи са пикселите, толкова повече светлина може да бъде поета. Така че от по-голямо значение е размерът на пикселите, а не техният брой. (Мегапикселът се равнява на 1 млн. пиксела.)

Ето как Матю Панцарино от TechCrunch, който е професионален фотограф, обяснява ролята на пиксела: “Това е все едно да държите напръстник в порой и да се опитвате да събирате вода. Колкото по-голям е напръстникът ви, толкова по-лесно е да хващате повече капки за по-кратък период от време."

Напръстникът е метафора за пиксел — използването на няколко кофи би било много по-ефективно за събирането на вода, отколкото множество напръстници.

По-високата резолюция на екрана винаги е по-добра за един смартфон

Според някои след определен етап резолюцията вече не е от значение за екрана на смартфона. От Gizmodo цитират експерти, според които човешкото око не може да различава фактическите детайли, когато резолюцията на един дисплей надхвърля 300 пиксела на инч.

По-рано тази година LG пусна смартфона G3, който е с резолюция на екрана 2560 x 1440. Това е доста повече от средностатистическата резолюция на смартфоните от горния клас, която обикновено е 1920 x 1080.

Не е ясно обаче дали тези стойности вече имат значение след определен момент, защото окото не може да различава отделните пиксели след определена стойност на резолюцията. По тази причина компании като Apple се концентрират върху ярките, а не върху претрупаните с пиксели екрани.

Не е добре да се използва зарядно за iPad на iPhone

Тук е малко по-заплетено от стандартен отговор "да или не". Според официалния уебсайт на Apple, 12-ватовият адаптер за iPad може да зарежда както iPad, така и iPhone. Според

Стив Сандлър, основател и главен технологичен директор на анализаторската компания AEi Systems, с времето това би могло да натовари батерията на вашия iPhone, ако го правите редовно. Би отнело около година обаче, за да забележите някакви промени в ефективността на батерията.

Не трябва да изключвате компютъра си всеки ден

Според някои за компютъра не е добре да бъде изключван всяка вечер, но истината е, че за него всъщност е добре да бъде изключван редовно. Лесно е човек да свикне да оставя компютъра си в режим на „заспиване“ така че, когато му потрябва, да може бързо да го използва.

Според Lifehacker обаче гасенето на компютъра пести енергия и намалява натоварването върху неговите компоненти, което пък може да удължи живота му.

Магнит в близост до вашия компютър би могъл да изтрие цялата му информация

От техническа гледна точка това не е грешно. Спомняте си колко лесно се триеше дискета с магнит. За да изтриете твърдия диск на компютъра си обаче, ще ви трябва доста голям магнит.

Експерти споделят пред PCMag, че твърдите дискове на модерните компютри биха били податливи само на наистина силни магнити с концентрирано магнитно поле. Така че обикновените магнитчета на хладилника ви няма да свършат работа.

Клетъчните телефони причиняват рак на мозъка

Клетъчните телефони излъчват радиация, която може да бъде абсорбирана от човешката тъкан, но засега няма убедителни доказателства, които да показват, че те причиняват рак.

Ето какво се казва в доклад на Центъра за изследване на рака (NCI):

Въпреки че има известни опасения, че радиочестотната енергия от клетъчните телефони, държани близо до главата, може да засегне мозъка и други тъкани, до днес няма доказателства от проучвания на клетки, животни или хора, които да показват, че радиочестотната енергия може да причини рак.

Повече чертички на обхвата гарантират страхотна мобилна услуга

Ако човек има повече чертички, това подпомага добрата услуга, но не е задължително да гарантира отличен сигнал. Чертичките просто показват колко близко сте до най-близката клетка на мобилния оператор.

Има и други фактори обаче, които влияят на това колко бърз е интернетът на телефона ви например, като това колко хора използват мрежата в момента.