Науката се зае с това да даде отговор на въпроса „Какво говорят действията ви във Facebook за вас?“. Изследване на британския Brunel University, направено сред 555 Facebook потребители, дава отговор на този въпрос.

Оказва се, че „екстровертните“ хора са много по-активни в социалната мрежа и много по-често постват подробности относно ежедневните си дейности. Този тип хора са мотивирани да комуникират и да търсят контакти с други хора в мрежата.

Вижте още: Три години от листването на Facebook, какво се случи?

Хората тип „нарциси“ ползват мрежата, за да получат така необходимата им висока оценка. Те често публикуват информация за техните постижения, диети и тренировки.

Ключови за този тип хора са броят харесвания на техните статуси. Колкото по-голям е той, толкова и удовлетвореността им от социалната мрежа е по-голяма.

Хората, които са отворени и обичат да разискват интелектуални теми, е много вероятно да използват социалната мрежа, за да споделят информация.

Тези с ниско самочувствие най-вероятно ще говорят за романтика, докато тези с висока съвест – за своите деца.

„Хората с ниско самочувствие е много вероятно да видят във Facebook добра платформа за изразяване на личното им мнение, за разлика от действията им в реална среда“, според авторите на проучването. „Предвид на факта, че техните постове изразяват повече негативизъм и по-малко позитивизъм, те са харесвани по-малко“, се казва още в изследването.

Хората, податливи на невротични състояния, използват социалната мрежа, за да търсят вниманието и одобрението на широката публика, което им липсва в реалния живот.

Според авторите на проучването, налице са известни проблеми и с харесванията на статусите. Близки и приятели е много вероятно да харесват изявления, без да са съгласни с написаното мнение. Тези „харесвания“ се правят само от гледна точка на подкрепа и често могат да създадат погрешни впечатления в авторите на постовете.