Еврото се отдалечи сериозно от паритета си спрямо долара, но това не отказа всички специалисти да очакват достигане до нива на търговия на единната валута спрямо долара от едно.

Единната валута ще се понижи към рекордните си минимуми, след като разликата между лихвите в Европа и САЩ се разшири lследствие на цикъла на повишение на лихвите от страна на Фед, смята Марк Чандлър, глобален валутен стратег в Brown Brothers Harriman & Co.

Вижте още: Поскъпването на еврото създава недоумение на пазара

Единната валута загуби близо 10% от стойността си спрямо долара през тази година. Тя възстанови голяма част от загубите си m,ep последните седмици, като от края на миналата отново възобнови спада си с пълна сила.

Спадът на еврото не е приключил и според Чандлър е възможно да видим нива „при или под 82.5“ щатски цента за едно евро до края на следващата година или през 2017 година.

Валутните търговци отново купуват долара след два месеца на разпродажби. Европейската централна банка и Фед провеждат напълно противоположни политики.

„Според много хора може би сме станали свидетели на край на ралито на долара, за мен обаче сме едва в началото на поскъпването“, коментира Чандлър вчера. „Разминаването в политиките на ЕЦБ и Фед не е стигнало своя пик и поради това не съм сигуренq че доларът също е достигнал своя пик“, допълва още специалистът.

Поскъпването на долара може да е подобно на това, когато Бил Клинтън бе президент, смята Чандлър. Тогава зелените пари поскъпнаха с 26% спрямо еврото, като единната валута достигна най-ниска стойност от 82.3 щатски цента през октомври 2000 година.

Прогнозите на Чандлър са далеч по-негативни от консенсусните очаквания. Анализаторите очакват еврото да се понижи до 1.07 спрямо долара до края на следващата година и да се търгува при нива от 1.15 в края на 2017 година.