Вероятно сте страдали от ревност към чуждо работно място в известен момент от живота си. Възможно е и винаги сте искали да работите в модната сфера, но напускането на високоплатената ви позиция сега ще ви коства много.

Или пък жадувате свободата и гъвкавостта на свободната професия, защото в момента сте потопени в работа от 9 до 18 часа в офис. Възможно е ваш приятел в този момент да обикаля света, а вие сте заклещени между четири стени.

Справянето с ревността не е лесно, но добрата новина е, че можете да използвате тези емоции, за да откриете скрити от вас самите цели. Ето как:

1. Припомнете си, че е напълно нормално да се чувствате по този начин.
Ревността ви не ви прави лош човек. Тя често се възприема като негативна емоция, но е напълно нормално да се почувстваме така, когато някой близък до вас постигне нещо страхотно. Независимо дали вие също сте устремени към това страхотно нещо или не.

„Важното е да запомните, че не бива да се мразите или саботирате, а трябва да се оставите на емоциите. Въргаляйте се, удряйте възглавница, плачете, но бъдете под контрол“, съветва Катрин Бърндорф, клиничен психиатър от Ню Йорк.

Вашите инстинкти ви казват да отстраните приятеля си надалеч, защото се чувствате изоставени, но в същото време се радвате за него. Това състояние се нарича емоционален дисонанс, когато си едновременно ядосан и щастлив.

2. Погледнете на неговия успех като на свой.
Вместо да насочвате гнева си директно към приятеля си, спомнете си, че той е част от вашето обкръжение. Това означава, че неговият успех е индиректен ваш успех – сега той е отличен източник на много въпроси и отговори.

Бърндорф припомня още, че не бива да забравяме, че приятелят ни също е имал трудни дни. „Хората обикновено споменават само успехите си, но не и отхвърлянията и провалите“, допълва тя и съветва да се обединяваме. „Вие двамата сте заедно в случващото се”.

Вижте още: 25 истини, които всеки от нас трябва да помни

3. Трансформирайте ревността си в идеи.
Заради какво точно изпитвате ревност? Дали приятелят ви не е получил повишение на заплатата и смятате, че и вие заслужавате такова и бихте могли да го вложите в прекрасни преживявания?

Дали ваш колега напуска, за да се впусне в интересна и предизвикателна работа с много придобивки, а вие се налага да останете приклещени в скучния и монотонен офис? Използвайте емоцията като катализатор на промяната.

Поставете нови цели. Вероятно да пътувате повече, да работите на по-гъвкаво работно време или пък да започнете да пишете книга. Вземете се в ръце и действайте! И най-малките стъпки в тази насока са от значение.

Сет Годи написа наскоро в блога си: „Ако ви е страх да пишете, пишете по малко всеки ден. Започнете с анонимен блог, започнете с изречение. Всеки ден, капка по капка, и ще стане навик“.