Проучване на Salary.com от 2014 г. показва, че 89% от служителите убиват поне известно време на работното си място всеки ден. Много хора сигурно биха предположили, че младите сигурно прахосват най-много време, но всъщност тези, които попадат във възрастовата група 26 - 39 г., са най-активни в тази дейност.

Интересното в случая е, че повече от половината от участници в проучването (53%) са споделили, че убиват време, защото смятат, че кратките почивки ги правят по-продуктивни.

В друго проучване пък било използвано приложение, което следи времето, с цел да се направи анализа на това кои хора са най-продуктивни. Резултатите показват, че продуктивните служители не работят дълги часове без прекъсване, а правят чести почивки. По-конкретно, те почивали по 17 мин. на всеки 52 мин. работа.

Още по-изненадващото е какво правят тези служители в почивките си – те се махат напълно от компютъра си, разхождат се, говорят си с колега или пък четат книга.

Вижте още: 5 причини пътешествията да са плюс за кариерата ви

Четенето на блогове, гледането на видеа в YouTube или четенето на книга, която няма връзка с работата, са все неща, на които концентрираните върху кариерата си хора гледат като на прахосване на време или на неща, които отвличат вниманието им от нещата, които би трябвало да правят, за да напредват в кариерата.

Всъщност обаче е наистина ценно да се отделя известно време (не много обаче) за тези дейности, които биха могли да ни дадат напълно нови идеи и перспективи. Те могат да ни помогнат да открием нови неща, да създадем нови връзки, да измисляме иновативни решения и да променим настоящия си начин на мислене.

Следващият път, когато се чувствате отегчени, изморени или блокирали, опитайте някое от следните девет неща, препоръчвани от автора Бърнард Мар в LinkedIn:

Разходете се. Свежият въздух, слънчевата светлина и най-важното - физическото усилие, ще раздвижат кръвта ви и ще подобрят концентрацията, паметта и представянето ви на работното място.

Поговорете си с колега. Проучване на Масачузетския технологичен институт показва, че служителите в кол център, които имали право да разговарят със свои колеги, са обработвали повече обаждания (не по-малко) и са усещали по-малко напрежение и стрес относно работата си.

Дремнете. Ако се чувствате изморени, дрямка в продължение на 15 или 20 минути може определено да повиши концентрацията и продуктивността ви.

Почетете книга. Оказва се, че хората, които четат книги и най-вече проза, комуникират по-добре с колегите си. Така не просто четете най-новия бестселър, а подобрявате и своя емоционален интелект.

Сърфирайте в мрежата. Това не е толкова полезно, колкото да се махнете от компютъра, но отделяйки време, за да разгледате уебсайтове, които не са свързани с вашата работа, може да накара мозъка ви да си отпочине и да породи креативност.

Фантазирайте. Много хора казват, че едни от най-добрите идеи се раждат, когато правим нещо друго, като например караме кола или вземаме душ. Проучвания обаче показват, че различни части от нашия мозък се активизират, когато си фантазираме, което може да ви помогне да разрешите сериозен проблем.

Вижте още: Защо е препоръчително да имате приятели сред колегите

Вземете си обедна почивка. Вземането на почивка за обяд, всъщност, е нещо непознато на мнозина. Ако се махнете от компютъра обаче и хапнете хубава храна, това може да повиши продуктивността ви.

Медитирайте. Дори и кратката медитация е от полза за мозъка, като понижава нивата на стреса и подобрява цялостно здравето.

Планирайте следващата си почивка. Оказва се, че планирането на почивка (независимо дали впоследствие ще отидете или не) повишава щастието. Така че ако се чувствате стресирани или претоварени, можете да отделите няколко минути, за да изберете круиз или да разгледате различни хотели, като това може да ви накара да се почувствате по-добре.

Кой е вашият любим начин да си почивате на работното място? Мислите ли, че губенето на време може да повиши продуктивността или не? Споделете в коментар под статията.