Когато питам хората, коя е ключовата съставка за успеха, получавам различни отговори – образование, опит, мрежа от контакти, решителност, поемане на рискове, късмет като всичките тези неща със сигурност увеличават успеха, пише Уилям Аруда във Forbes. Някои хора обаче посочват и още една съществена важна съставка за успеха - сънят.

Точно така, сънят.

В култура, която възхвалява действието, сънят изглежда като враг на успеха, но науката сочи, че редовният качествен сън в достатъчно количества е от съществено значение за успеха. Ариана Хъфингтън, съосновател и главен редактор на Huffington Post, вероятно е най-известният защитник на качествения сън. Тя е превърнала в своя мисия насърчаването на здравословните навици по отношение на сънq. Тя дори насърчава служителите си да си почиват като е осигурила специални стаи за подремване в редакцията на Huffington Post.

И така от колко сън се нуждаем? Дълбокият, редовен сън е основен фактор за доброто здраве, но много от нас се предават на редовното недоспиване. Според Delta Sleep Labs в САЩ над 60 милиона души страдат от над 80 различни разстройства, свързани със съня.

Според WebMD повечето възрастни имат нужда от между 7 и 9 hours часа сън на ден. Въпреки това, проучвания показват, че спим средно само по 6.5 часа. Проучване, проведено във Великобритания от Travelodge сочи, че хората спят средно по 6 часа и 27 минути на нощ.

Ясно е, че повечето хора не си осигуряват количеството сън, от което имат нужда.

Да видим какво се случва, когато човек не си осигурява достатъчно количество качествен сън. Според експерта по управление на стреса Джордан Фридман, лошият сън води до разсеяност, грешки, лоша комуникация и отслабена способност човек да се справя със стресови ситуации и със самия стрес.

Вижте още: Няколко съвета от Ариана Хъфингтън за това как да спим по-добре

Ако мислите, че осигуряването на между 7 и 9 часа сън на нощ е трудно за постигане, ма добра новина. Учени са открили, че късите дремки могат да ни помогнат да се възстановим. Според американския автор Дейвид Рандъл, една кратка дрямка “подготвя мозъка ни да функционира на по-високо ниво, което ни позволява да имаме по-добри идеи, да намираме решения на различни задачи по-бързо, да определяме различни модели по-бързо и да си спомняне информация по-точно.”

Резултатите от друго проучване, което изследва ефекта от кратките дремки по обяд, след като човек е спал лошо през нощта, предлага още по-добра новина. В този експеримент, продължителността на съня при няколко млади спортисти е била ограничена до 4 часа. На следващия ден на някои от тях било позволено да дремнат по 30 минути следобед, докато останалите останали будни. Участниците в проучването, които спали следобед, демонстрирали по-голяма будност, по-нисък сърдечен ритъм, по-добро време за реакция, по-добра краткосрочна памет и по-добри времена при спринт, отколкото тези, които не спали следобеда.

Резултатите от проучването показват ясно, че ако човек не е спал добре през нощта, кратката следобедна дрямка, може да му помогне да се справи по-ефективно с ежедневната си работа.

Недоспиването може също така да окаже значително влияние върху вътрешната ни нагласа. Проучване, проведено във Великобритания през миналата година, показва, че хората, които спят лошо са седем пъти по-склонни да се чувстват безпомощни и пет пъти по-склонни да се чувстват самотни – последици, които засягат всичко от отношенията ни с другите до продуктивността ни.

Във видеото по-долу можете да видите 10 съвета от Джордан Фридман за по-добър сън.

Ако използвате дори и няколко от тези съвети това ще ви даде предимство и ще ви спести време в дългосрочен план. И докато вашите колеги се опитват да игнорират предупрежденията си за “изтощена батерия”, вашият разум и тяло ще бъдат напълно заредени.