Ако убивате времето си през нощта с нещо друго освен сън, вероятно убивате и част от мозъчните си клетки според ново проучване. Резултатите от него, публикувани в Журнала по неврология, показват, че будуването прекалено дълго време унищожава мозъчни клетки при мишките, и може би има същия ефект и при хората, пише Forbes.

Това е първото проучване, което показва, (дори и само при животните), че недоспиването може да доведе до необратимо увреждане на мозъчни клетки.

Учени от Университета на Пенсилвания са открили, че продължителните периоди без сън увреждат определен тип мозъчни клетки на име локус церулеус неврони, които играят важна роля за това да сме концентирани и будни.

“Вече имаме доказателства, че недоспиването може да доведе до необратими увреждания,” казва Сигрид Вийси от Университета на Пенсилвания. ”Това може да са резултати от животни, но те ни карат да направим много обстоен преглед и при хората.”

Вижте още: Какво прави липсата на сън с мозъка ви?

Учените са следили мозъците на мишки подложени на условия на сън, подобни на късно лягане или работа на смени при хората, и са открили, че нарушеният циркаден цикъл води до дегенериране на мозъчните клетки от групата локус церулеус и в крайна сметка до апоптоза, или клетъчна смърт.

Учените са ограничавали съня на мишките до 4-5 часа в рамките на всеки 24-часов период. След само три дни, в които сънят им е бил намален при мишките, се наблюдавало 25% загуба на клетки от типа локус церулеус в определена част от мозъка.

Проучването е направено с мишки, така че ще са необходими още проучвания, за да се знае със сигурност дали подобна клетъчна смърт се случва и при хората. Авторите на проучването твърдят, че ще го продължат с аутопсии, за да проверят мозъчните клетки на работници, които работят на смени.

Опасенията за промените в мозъка вследствие на липсата на сън се увеличават в последните месеци с публикуването на резултатите от няколко ключови проучвания. През януари учени от Университета на Съри свързаха недоспиването с нарушения при функционирането на гените, което може да засегне метаболизма и представлява дългосрочен риск от заболявания на тялото и мозъка.

През октомври пък друго проучване как сънят може да “детоксикира” мозъка, прочиствайки елементите свързани с болестта на Алцхаймер и деменцията.